Redactioneel

210829 Jande Lichte30Voorafgaand aan de Première van Jan de Lichte werd voor Vrienden en genodigden van de Kersouwe een toelichting op de voorstelling gegeven.
Het stuk speciaal geschreven voor de Kersouwe door Antoine Uitdehaag naar het boek van de Vlaamse schrijver Louis Paul Boon speelt zich af in Vlaanderen. Het is overigens al twee keer eerder bij de Kersouwe gespeeld. Maar een herhaling van zo’n spektakelstuk is altijd de moeite waard.

Je kwam met zo’n groot theater ogen te kort om alles te zien.
Zigeuners, boeren, vrouwvolk, bendeleden, Franse soldaten, en zelfs een diligence en boerenkarren verschenen op het toneel. Een kleurrijk schouwspel met een en al beweging. Het kon niet anders of je werd in het spel meegenomen.

Klik hier voor foto's.

De zang en dans van de spelers smaakte naar meer.
Wapengekletter en moorden konden niet uitblijven. Jan de Lichte speelde hier de hoofdrol, waarbij hij gebruik maakte van enkele vermommingen, die de tegenstander maar zelfs ook het eigen volk in verwarring bracht. Een veelgehoorde uitspraak van hem om de boel bij elkaar te houden was : “Eén voor allen en allen voor één”. Helaas heeft hij het einde niet meer kunnen meemaken.
Lof voor alle spelers en vooral voor de rollen van Baru, Marieken Bleecker en natuurlijk Jan de Lichte. Jammer dat soms de overvloedige vloeken wat uit de toon vielen.
Het weer werkte niet helemaal mee, want even kwam er tegen het einde een lichte regenbui, desondanks gingen de spelers onverstoorbaar verder.

Tekst en foto’s: Peter Kriele

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen