Redactioneel

210914 mvh Wendy 1Deze zin op een folder maakt me nieuwsgierig en ga ik op zoek naar de plek van herkomst. Het is de praktijk voor natuurgeneeskunde SADA van Wendy van der Pas, gevestigd in het prachtige gebouwtje in de Jonker Speelmanstraat. Wendy heeft zich gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met zwanger zijn, de geboorte van het kindje en de tijd daarna. Hoe maak je verbinding met je ongeboren kindje? Dit is van essentieel belang en de belangrijkste start voor het hele leven!

Met heel veel passie, aandacht en liefde vertelt ze haar verhaal. Over wat zij wil en kan betekenen voor het zaadje dat is geplant en dat mag gaan uitgroeien tot een prachtig mens.

In 2008 studeerde Wendy af als voetreflexoloog met een specialisatie zwangerschap. Ze start haar eigen praktijk en ontmoet daar de zwangere ouder die plots een nieuwe rol gaat krijgen waarvoor ze niet gestudeerd heeft. Vreugde, verdriet, onzekerheid en onwetendheid maken het zeker niet altijd gemakkelijk voor de ouder(s). Maar Wendy gaat nog een stap verder in de behandelingen, zij laat de ouder bewust worden van de boodschap die het ongeboren kind steeds afgeeft.
Leren om contact te maken met je ongeboren kind en niet door alleen je hand op je buik te leggen, maar ook door te leren luisteren welke signalen je kindje afgeeft. Te praten met je kind en te benoemen wat je doet of hoe jij je voelt. Want bij zo’n klein mensje is de rechterhersenhelft wel ontwikkeld en daar worden alle emoties waargenomen. De linkerhersenhelft is pas rond het zevende levensjaar volledig ontwikkeld en dan pas kunnen al die emoties begrepen worden.
Misschien dat je nu beter kunt begrijpen waarom het zo belangrijk is om de emotie die het kindje tijdens de zwangerschap, de geboorte en het op de wereld zijn doormaakt, te zien en te benoemen.

Maar hoe doe je dat nou?
Wendy komt er achter dat er nauwelijks iets is ontwikkeld voor de ‘leerschool’ van jonge ouders. Ze maakt zelf een kaartsysteem met meer dan 40 speciale boodschappen. De ouder kan intuïtief een kaartje trekken en zich dan daar met aandacht mee bezig houden en een antwoord ontdekken.
Wendy gaf een mooi voorbeeld …Een zwangere moeder trekt een kaartje met daarop de boodschap : Ik wil aandacht van papa. De papa wordt erbij geroepen en lacht, maar dat doe ik toch al genoeg. Dan mag de aanstaande vader zelf een kaartje trekken en tot ieders verbazing trekt hij hetzelfde kaartje. Dus toch duidelijk een boodschap vanuit de buik om nog eens met alle aandacht en bewustwording de boodschap te gaan uitvoeren.

Wendy geeft ook een workshop ‘Bewust zwanger zijn’, waarin je leert om te gaan met emoties en onzekerheden rondom zwanger zijn, bevallen en moeder worden.
Inmiddels ben ik oma, maar wat zou ik me dit tijdens mijn eigen eerste zwangerschap gegund hebben gehad, maar ook voor mijn eigen kinderen die inmiddels vader en moeder zijn geworden.

Klik hier voor foto's.

Bedankt Wendy voor dit fijne gesprek en ik weet dat je nog veel en veel meer te vertellen hebt….

Tekst : Ine Zonneveld
Foto’s: Marjon van Herpen

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen