Redactioneel

210912 rva monument20Afgelopen weekend was het de Open Monumentendag, waarbij in het land duizenden monumenten hun deuren gratis openden. In ons dorp was dat niet alleen bij de Museumboerderij en de Heemkamer, zoals al eerder op de website is gepubliceerd. Ook de Kilsdonkse Molen, de Abdij van Berne en Kasteel Heeswijk ontvingen honderden bezoekers op deze mooie dag.

Volgens een vaste route reed een cabrio bus langs deze locaties. Indien er interesse was kon men daarin meerijden en zo een indruk te krijgen van het moois dat Heeswijk-Dinther te bieden heeft.

Klik hier voor foto's.

Bij de Kilsdonkse Molen kwamen veel fietsers en wandelaars. De bus die stopte niet helemaal ‘voor de deur’, maar in de Boterweg. Het was daarom voor de bezoekers van de molen niet even duidelijk en zichtbaar wanneer ze op de bus konden stappen.
In en rondom de molen werd verteld hoe de molen is ontstaan en is geworden zoals hij nu is. Het verhaal gaat terug naar de 13e eeuw. Binnen kon men zien hoe de molen zijn werk deed. De huidige Kilsdonkse Molen heeft in zijn verleden verschillende fases gekend om te worden, zoals deze nu in glorie zijn wieken laat draaien.

Met toch zeker zo’n 650 bezoekers was het druk bij de Abdij. Om alles zo optimaal mogelijk te zien was er binnen met pijlen een route uitgezet. Op diverse plaatsen waren vrijwilligers en norbertijnen aanwezig om uitleg te geven en verhalen toe te lichten. Buiten werden herinneringen opgehaald. ‘Ik ben hier dik noar de kerk geweest.’ Nu is de abdij altijd al een ontmoetingsplek, maar ook zeker afgelopen zondag. De bezoekers konden volop van de omgeving genieten.

Bij het kasteel was een wachtrij. Door het beperkt aantal bezoekers moest men wachten totdat er weer mensen het kasteel verlieten. Het biedt steeds opnieuw voldoende kansen om te fantaseren over de riddertijd. Er waren veel gezinnen met kleine kinderen. Kinderen die verkleed liepen als stoere ridder of prinses. Binnen de kasteelmuren was er speciaal een gezelschap in passende kledij om nog meer sfeer aan het geheel te geven. Hierbij werd tevens in stijl op het binnenplein gedanst.
Buiten de kasteelmuren was een smederij opgezet waardoor iedereen een indruk kon krijgen hoe een blaasbalg werkt en vervolgens het gloeiende ijzer werd geslagen.

Ook deze dag bleek weer dat we in Heeswijk-Dinther ongewoon veel vrijwilligers hebben die met passie hun verhaal vertellen en stukjes historie in ere willen houden.
Dank jullie wel. Jullie hebben het weer mogelijk gemaakt dat we zijn allen van deze dag konden genieten.

Tekst: Anja van Aarle

Foto's en video: Rien van Aarle

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen