Basketbal

TENDERFEETZaterdag 23 april zijn de Heren 1 van Basketbalvereniging Tenderfeet uit Heeswijk-Dinther kampioen geworden. In een bloedstollende wedstrijd werd er gewonnen van EBBC Den Bosch met 71-60. Dit betekent dat de heren volgend jaar in de tweede klasse gaan spelen, het hoogste niveau waar de heren van de basketballvereniging ooit in heeft gespeeld. Meer foto's

Huldiging

Donderdag 19 Mei zijn de heren voor deze uitzonderlijke prestatie gehuldigd. Gedurende het jaarlijkse "rommeltoernooi" zijn de heren gehuldigd door de club, en deed voorzitter Marco van der Sluis een mooi woordje voor het team waarbij hij trots vertelde over deze prestatie en de weg naar het kampioenschap. Speciaal werd coach van Loon en sponsor Theo Broeren in het zonnetje gezet voor hun verdiensten voor het team en de club.

Wedstrijdverslag van de bloedstollende kampioenswedstrijd

In de splinternieuwe sporthal Zuid in Den Bosch waren de supporters uit Heeswijk-Dinther en omstreken massaal aanwezig om de heren aan te komen moedigen. Voorafgaand aan de wedstrijd vertelden de heren van Den Bosch dat er niets cadeau zou worden gedaan, en dat bleek vanuit de sprongbal bij aanvang van de wedstrijd al. Den Bosch gaf veel druk in de verdediging en probeerde zo de aanvallen van Tenderfeet te verstoren. Tenderfeet pakte snel een 4-11 voorsprong door snel aanvalsspel en sterke inside scores van Dennis van Meurs. Van kampioenszenuwen leek geen sprake. Na een time-out van de Bosschenaren herpakten zij zich knap en door slordig spel pakten ze zelfs de leiding (12-13). Tenderfeet wist zich met snelle uitbraken en een driepunter te herpakken naar een 14-18 voorsprong.

Het tweede kwart werd kortstondig verstoord omdat enkele supporters bij een andere wedstrijd dachten bij het plaatselijke kickboksgala te zijn in plaats van bij een basketball wedstrijd. Waar deze supporters zich van een negatieve kant lieten zien, waren het de supporters uit Heeswijk-Dinther die op een zeer positieve manier het nodige steuntje in de rug gaven. Elke score werd luidkeels bejubeld en deze energie was een extra stimulans voor de heren om door te pakken. Aangemoedigd door de supporters en de reservebank pakte Tenderfeet een voorsprong van 11 punten en ging met een tussenstand van 23-34 rusten. Alles leek tot dan toe volgens plan te verlopen op weg naar het kampioenschap.

Het derde kwart begon Tenderfeet sterk, maar vanaf de zesde minuut leek het tij te keren. De spreekwoordelijke “deksel zat op de ring” en Tenderfeet leek kort het scoren verleerd. In een periode van 5 minuten wist Tenderfeet maar twee punten te maken. Den Bosch reageerde adequaat en pakte het momentum en kwam terug tot één punt achterstand. De wedstrijd lag dus weer helemaal open en het beloofde een heet vierde kwart te worden.

Het vierde kwart kon niet beter beginnen voor de heren uit Heeswijk-Dinther met drie driepunters op een rij door Pim Broeren en Jan Mikkers waardoor er weer een gaatje geslagen werd. Deze driepunters werden gevolgd door een paar snelle scores “inside” door Ron van den Berg en Rein Megens waardoor Den Bosch alles of niets ging spelen. Dit zorgde voor wat gevaar maar Tenderfeet ging hier goed mee om en speelde de wedstrijd gedecideerd uit. Met nog anderhalve minuut te gaan stond er een voorsprong van 13 punten op het bord en zette Rick de Mol al voorzichtig het “Wij gaan Europa in” in. Deze laatste minuten waren een feest voor Tenderfeet en de ontlading was groot toen het laatste fluitsignaal klonk. Coach van Loon kon ternauwernood zijn tranen van blijdschap bedwingen en het droog houden, maar haalde daarna toch een nat pak in de douche.

Het kampioenschap is na een periode van 7 jaar weer veroverd in een sportieve en attractieve competitie waar alle teams goed en verzorgd basketball willen spelen. Wedstrijden tegen de lager geplaatste teams bleken absoluut geen garantie voor een gemakkelijke wedstrijd. Basis voor het kampioenschap ligt in het feit dat alle thuiswedstrijden werden gewonnen (de laatste 11(!) wedstrijden op rij zijn gewonnen) en er een uitgebalanceerd team staat waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheden kent. Tenderfeet gaat volgend jaar de tweede klasse in en zal tegenstanders van (letterlijk en figuurlijk) formaat tegenkomen. Maar eerst was het natuurlijk groot feest en hebben de heren hun goede vorm van het seizoen doorgezet in sportcafé de Zaert en Café de Toren, waar het tot in de late uurtjes onrustig is geweest.

 

Tekst   : Jan Mikkers, Tenderfeet

Foto's  : Corrie van der Heijden