Paardensport

concoursValiantenHonderden paarden en pony’s zijn met Hemelvaart te gast in Heeswijk-Dinther. Zij strijden om een jaar lang gratis voer en begeleiding.
Rijvereniging De Valianten in Heeswijk-Dinther houdt in mei een groot concours in de Heibloemsedijk.
De club verwacht in vier dagen zo’n duizend combinaties voor springen en dressuur.
Op Hemelvaartsdag en de vrijdag, zaterdag en zondag worden niet alleen selectiewedrijden gereden voor de kampioenschappen van de KNHS, de hippische sportbond.
Maar dit keer is er voor het eerst ook een eigen competitie van sponsor Höveler. Daarbij kan de winnaar -de meest talentvolle combinatie van paard/pony en ruiter- een jaar lang gratis paardenvoer en training van sponsor Höveler winnen. Een hele grote prijs dus.
 
“De winnaars van alle categorien in het springen en dressuur rijden uiteindelijk in een clinic voor een jury, die niet alleen kijkt naar het niveau en de scores van de deelnemers, maar ook naar het talent van de combinatie en bijvoorbeeld naar de leergierigheid, hoe er op instructies wordt ingegaan, naar wat er uit paard en ruiter is te halen. Daardoor is het opeens mogelijk dat een ruiter of amazone op L- niveau het toch kan winnen van een Z-ruiter die op een veel hoger niveau in de sport rijdt”, legt bestuurslid Arian Dekkers uit. “Het gaat er dan om wat voor mogelijkheden de jury in zo’n combinatie ziet.”
Er kan worden gewonnen door een spring- en dressuurcombinatie bij de pony’s en een spring- en dressuurcombinatie bij de paarden.
 
Het Höveler Concours vindt plaats op het eigen terrein van de Valianten aan de Heibloemsedijk in Heeswijk-Dinther.
 
Donderdag (Hemelvaartsdag) is het springen en dressuur voor pony’s.
 
Op vrijdag springen voor paarden in de klasse BB t/m ZZ.
Op zaterdag springen paarden B - L (selectiewedstrijden KNHS) en dressuur paarden B, L1, L2 (ook selectie).
 
Op zondag springen paarden M t/m ZZ (selectie) en dressuur paarden M t/m ZZL (ook voor selectieruiters).
 
Deze vier dagen lang is er ook genoeg te zien voor de deelnemers. Er zijn stands waarin ondernemers zich presenteren en veel om te spelen voor de kinderen. De Valianten verwachten zo’n duizend deelnemende combinaties naar Heeswijk-Dinther te trekken, en nog heel veel meer publiek.
De toegang voor toeschouwers is gratis.
 
P.S. :op de foto is te zien Geertje van Aarle met Doetieandersnooit op een vorig springconcours van de Valianten.