Dorpsnieuws

Staatsbosbeheer1Voormalig MOB complex Nistelrode als thuisbasis voor Leerwerkplaats is verbouwd. Op maandag 6 maart wordt op het voormalig defensieterrein te Nistelrode de gerenoveerde leerwerkplaats door Staatsbosbeheer, Hub Noord-Brabant en het IBN geopend.
Het gebouw is gelegen op het voormalig mobilisatie complex van defensie en was aan een opknapbeurt toe. Het voldeed niet meer aan de veiligheidseisen van nu. Tijdens de verbouwing is veel aandacht besteed aan veiligheid en comfort. Er is een keuken en kantine er zijn natuurlijk verwarmde werkruimtes met goede verlichting en een werkplaats die voldoet aan alle eisen en er is een was- en kleedruimte.
De leerlingen beschikken na de verbouwing over een prima “” thuisbasis” waar het prettig werken is.
Zelfvertrouwen
Maatschappelijke participatie is de basis voor gezond leven, zoals de provincie in 2014 in ‘Gezondheid en natuur’ heeft gepresenteerd. Het gezamenlijke belang van gezondheid en natuur wordt hierin beschreven en onderbouwd. Om leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs in en rond de Maashorst de mogelijkheid te bieden tot leren en werken in de natuur, zijn HUB-Noord-Brabant, IBN en Staatsbosbeheer een unieke samenwerking aangegaan. In de leerwerkplaats krijgen zo’n 125 leerlingen, 5 dagen per week, de kans om zo zelfstandig mogelijk werkzaamheden in de natuur te verrichten en zo hun zelfregie en zelfvertrouwen te vergroten en een volgende stap te maken in het deelnemen aan de samenleving.
Buiten werken
De leerlingen voeren opdrachten uit zoals het repareren en aanleggen van hekwerk of snoeiwerk op de Maashorst. Het project levert training, specifieke vakkennis en oriëntatie op een branche in de natuursector op die bij de eigen voorkeur en niveau past.
Het biedt de leerlingen ook mogelijkheden om certificaten te halen die toegang geven tot arbeid (bijvoorbeeld kettingzagen volgens VCA veiligheidsstandaard), waarbij wordt ingespeeld op nieuwe vragen die zijn ontstaan vanuit het bedrijfsleven. Het belangrijkste is dat het voor deze specifieke groep leerlingen op een laag functieniveau zichtbare arbeidsvreugde en daarmee levensgeluk oplevert. Dankzij subsidie van de provincie Noord Brabant is dit project mogelijk gemaakt.
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen