Dorpsnieuws

170317-az-Derwishdans 1Berne-Anders organiseerde een workshop Derwisjdansen die werd begeleid door Karen Reddering. Zij is aangesloten bij de 'Sisters of Shams'. Dit gezelschap van vrouwelijke dansende derwisjen biedt gelegenheid de derwisjdans zelf te beleven door het geven van derwisjdanslessen. Meer foto's.
Derwisj betekent letterlijk drempel tussen de werelden. Derwisjdans is een werveldans die afkomstig uit de traditie van het soefisme. Dansende derwisjen draaien om de as en geven zo beeldend uitdrukking aan de mystieke weg van zelfkennis. Het zuiveren van de ziel en het openen van het hart.

‘Hoe mooi kan het zijn dat we deze heilige dans mogen gaan ervaren in de kapel van dit klooster, dank je wel hiervoor’, zei Karen. En zij vroeg of iedereen vanuit deze ontmoetingsruimte zich in stilte naar de kapel wilde begeven en dan heel bewust over ‘de drempel’ te stappen bij het binnengaan van de kapel. In de verte hoorde je al het geluid van een fluit, de Ney( Turkse rietfluit) en toen iedereen in de kring zat, mochten ze eerst aanschouwen hoe Karen ging ‘wervelen’.

De eerste vraag die gesteld werd was dan ook: ‘Hoe kan het dat je niet duizelig wordt van al dat draaien?’ Karen vertelde dat dit wervelen een meditatie is van je hart. Maar ga je tijdens het wervelen naar je hoofd, door na te denken, dan word je duizelig. Overal is beweging, alles is in beweging, het hele omniversum, de mensen, de dieren, de planten en zelfs de stenen. Dit is dan ook een oefening in stil zijn, in jezelf, dicht bij je hart.

Daarna mocht iedereen het zelf gaan ervaren, want woorden kunnen het niet vertellen……
Een bijzondere avond waar je in het hier en het daar mocht zijn. Niet in trance, dus ook niet van de wereld, maar tussen de twee werelden in mocht staan.

De volgende avond die georganiseerd wordt door Berne-Anders is zondag 30 april om 14.30u met een herdenkingsconcert uitgevoerd door het ‘Stemmenorkest Well’.

Tekst en foto’s: Ine Zonneveld
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen