Dorpsnieuws

SmakelijkGezonde warme maaltijd belangrijk voor ouderen.
“Om voldoende goede voedingsstoffen binnen te krijgen is een dagelijkse warme maaltijd onontbeerlijk.”
Aan het woord is Carmen van den Boom, die de maaltijdservice bij ONS welzijn coördineert. “Te vaak zien we dat die warme maaltijd er bij inschiet, met name bij ouderen.
Dat kan allerlei oorzaken hebben. Sommige mensen worden bijvoorbeeld minder mobiel, waardoor ze nog moeilijk boodschappen kunnen doen. Maar ook financiële redenen kunnen een oorzaak zijn om niet elke dag te koken; nogal wat 60-plussers kunnen volgens eigen zeggen moeilijk rondkomen.”
 
 
Tien dagdelen per week zijn er twee koelwagens van ONS welzijn op pad om de bestelde maaltijden te bezorgen. Meestal worden ze bemand door twee vrijwilligers, een chauffeur en een bezorger. Die maaltijden kunnen in de koelkast bewaard worden. Op het moment dat het hen uitkomt kunnen mensen dan in ongeveer 10 minuten een smakelijke warme maaltijd op tafel zetten.
 
Voor meer informatie en om zich aan te melden voor de maaltijdservice kunnen mensen contact opnemen met ONS welzijn. Dat kan telefonisch op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur, telefoonnummer (0413) 745553 en via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
gezondheid
 
Het aanbod van kant-en-klare maaltijden is tegenwoordig groot. Het assortiment in de supermarkten is de laatste jaren enorm uitgebreid. En wie op internet als zoekterm zijn woonplaats en “tafeltje dek je” invoert, vindt vele bedrijven die maaltijden aan huis bezorgen. Dat maakt de keuze voor ouderen er niet altijd gemakkelijker op. Volgens Carmen van den Boom, die “van huis uit” diëtiste is, moeten mensen in de eerste plaats op de voedingswaarde letten; ervoor zorgen dat ze de nodige voedingsstoffen binnenkrijgen. De menukaart van ONS welzijn biedt veel variatie. Behalve gerechten met vlees, staan er maaltijden met vis en vegetarische maaltijden op. Ook mensen met een dieet kunnen gebruik maken van de maaltijdservice van ONS welzijn. In de brochure die twee keer per jaar bij de maaltijden wordt bezorgd, is aangegeven welke gerechten geschikt zijn voor een natriumarm dieet of een gemalen dieet. In principe kan ONS welzijn voor elk dieet maaltijden leveren, ook glutenvrij.
prijs
Dankzij de inzet van deze vrijwilligers slaagt ONS welzijn erin om de prijs zo laag mogelijk te houden. “Een hoofdgerecht kost vijf tot zes euro,” weet Carmen van den Boom, “daar kun je het zelf bijna niet meer voor maken.” Toch beseft zij maar al te goed, dat ook dit lage bedrag hoog is voor mensen die rond moeten komen van een AOW-uitkering. “Als je vijf dagen per week de goedkoopste hoofdgerechten gebruikt, kost dat toch zo’n 100 euro per maand,” rekent zij voor. “Gelukkig zijn er vaak mogelijkheden om mensen hierin financieel te ondersteunen. Wij helpen hen graag om dat uit te zoeken.”
vakanties
De maaltijdservice van ONS welzijn brengt ook maaltijden bij mensen, die korte tijd niet in staat zijn om hun warme maaltijden te bereiden. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval na een operatie of als de partner die gewoonlijk kookt naar het ziekenhuis moet. Maar ook als kinderen of buren, die voor het warme eten zorgen op vakantie gaan, zitten ouderen soms zonder kok. De maaltijdservice kan in die gevallen voor enkele weken of zelfs enkele dagen maaltijden bezorgen. Als mensen een week van tevoren doorgeven wanneer ze de maaltijden willen gebruiken, kunnen ze bestellen wat ze willen eten. “En bij ons is er geen minimum aantal maaltijden wat je moet bestellen. Wij rijden zelfs voor iemand die maar een maaltijd per week nodig heeft,” zegt Carmen van den Boom tot slot.
vijf halen, drie betalen
Mensen die kennis willen maken met de maaltijdservice kunnen een proefpakket bestellen bij ONS welzijn. Zij krijgen dan vijf maaltijden thuis bezorgd, waarvan er twee gratis zijn. Ook die maaltijden kunnen ze zelf kiezen, zodat ze een goed beeld kunnen krijgen van de
kwaliteit van de maaltijden die door ONS welzijn bezorgd worden en welke het lekkerst zijn. Want warme maaltijden moeten niet alleen gezond zijn, maar ook lekker.
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen