Dorpsnieuws

Boerenleenbank LoosbroekDe boerenlinbank

Vruger hètte ‘t de boerenlinbank. Nou ist vort de Rabobank (Rabo = Ruimt Alle Boeren Op).

Héél vruger waar de kassier in Losbroek Merinus Bolwèrk en as die oit nie kon of hij waar ziek, dan hielp Pastoor Werners de klante. Noaderhand is Bert Bid de kassier gewore.
Bert waar kerkmister, sikretaris van dun boerenbond, zaakvoerder van ut poakhaus, hij waar zanger bè ut kerkkoor en dorbè was ie ok nog boer.
Ut kantoor van de boerenlinbank waar veur in de goei kamer. Hij zaat mè zunne rug tege de kluis oan die aachter zunne stoel ston. En de keuke waar de wachtkamer. Dor moeste waachte tot degge oan de burt waart. Dor waar Ant van Piejt van Mente, Berte vrouw dus, dan oan ut ete koke en dan kreegde ok alted koffie.
Door worde veul gebuurt over van alle en nog we. In diejen tijd worde d’r nie veul gelind. Oan ut ènd van het joar moeste we me ‘w buukske komme en dan skreef Bert de rente durbe. In ‘t begin van de jorre zestig is ie gestopt mè die boan. En in 1962 kwaamp er unne neje jonge kassier in Losbroek, Marie van Heck, unne boerezoon, en hij kwaamp van de Moskant. Hij ha nog gin meid, dus in Losbroek worde d’r dur de meide over gepraat, dè snapte wel. ‘t Nej kantoor van de bank kwaam in hut Witgele kruis gebouw, op de Schopsdijk, wor nou de studio van WAN FM Omroep Bernheze zit.
Dè waar toen hil we. Op de muur kwam mè grote letters De Boerenleenbank stoan. Dor waar ok ‘t consultatieburo, wor de klein kiendjes ingeënt en gewoge worde. De kassier ha wel un apart vertrek,de kluis kwaam dor ston en un lange skrèftoafel. Es de kassier soavuns noa huis going, moe ie de sleutel afgeve bè d’n buurman, en dè waar toen Willem van de Velde. Op unne goeien dag is dieje kassier zun eige bekant kapot verschote.
Wè war het geval: soavus han ze Grard de Mol dood op ut laand gevonde.
En in diejen ted han ze in de hil buurt nog van gin mortuarium gehurt.
Omdè ze d’r ginne goeie road mè wisse, han ze Grarte in z’n kist noar ut Witgele kruis gebouw gebracht en doar zo lang op die lang toffel van de kassier gezet.
Hij ha in z’n korte karrière al hil we gehurt en meegemakt, mar toen hij zonder erg smèrus op kantoor kwaam…..zo iets aparts hattie toch nog nie meegemakt.

Uit: kroniek 2012 nr. 4 van Heemkundekring de Wojstap door Harrie van Helvoort †


Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen