Redactioneel

151210-wvdl-Woijstap10Als we door het dorp richting Heemkamer rijden, verheugen we ons al op deze avond, waar Rien Kersten komt vertellen over sagen en legenden.

Er staat een stevige wind en de lucht is zwart. In verschillende huizen branden al kerstlichtjes. In de Heemkamer van de Wojstap staat de koffie en thee al klaar.
Meer foto's

Jo van Helvoort opent de avond met een hartelijk welkom, op de eerste plaats voor Rien Kerstens, maar ook voor alle mensen die in deze donkere dagen hun huizen uit zijn gekomen om naar dit mysterieuze onderwerp
te komen luisteren.

Een van de eerste zinnen waar Rien zijn verhaal mee opent is:”zalig zijn zij die niet zien, maar toch geloven.”

Hij vertelt hoe sagen en legenden ontstaan zijn door verschijnselen in de natuur , die dan door mensen uitgelegd werden als tekenen van onheil en rampspoed. “Ze wilden een verklaring voor dat wat hen omringden en de natuur gaf het antwoord.” zegt Rien.

“Verklaringen over angsten, rampen en onheil gaan niet gepaard met verhalen over roodborstjes en koolmeesjes, maar vaak worden daar padden, kikkers en andere glibberige vies uitziende beesten voor gebruikt”. Hij ondersteunt zijn verhaal met prachtige plaatjes.

De hele avond is doorspekt met humor, maar ook met allerlei weetjes uit de natuur.

Hij vertelt over heksen en duivels, de reden waarom de eik zijn blad pas in het voorjaar verliest, het nut van de stinkzwammen voor de heksen, maar ook waarom het mensenmeisje Arachne extra poten krijgt en in
een spin verandert.

Iedereen is vol aandacht.

“Voor de heemkundekring was dit de laatste avond in 2015”, zegt Jo van Helvoort, “een geweldige avond die niet vlug te evenaren zal zijn”.

Wij zijn het daar helemaal mee eens en griezelen lekker naar huis.

“Dank je wel Rien, je bent een geweldige verteller, de heksen en duivels zullen blij met je zijn.”

Redactie José van der Heijden

Foto's Wim van der Lubbe

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen