Dorpsnieuws

thump Jan Bouwman LokaalMet een ruime meerderheid heeft de gemeenteraad besloten (15 stemmen voor en 6 tegen ) dat Bernheze een zelfstandige gemeente blijft.

Er was een keuze uit drie mogelijkheden: zelfstandig blijven, samengaan met Landerd en Uden of Bernheze splitsen (kernen toevoegen aan de omliggende gemeenten). Het was de vierde keer binnen 5 jaar dat de gemeenteraad zich over onze gemeentelijke toekomst uitsprak.

Als Lokaal hebben wij nu nadrukkelijk aangegeven dat het besluit van 1 oktober jl. ook een duurzaam besluit diende te zijn. Het kan en mag niet zo zijn dat binnen afzienbare tijd de raad weer voor de “ toekomst-vraag” wordt gesteld, tenzij landelijke-, politieke- of maatschappelijke ontwikkelingen ons daartoe noodzaken.

Ons wordt nu vaak de vraag gesteld waarom Lokaal voor zelfstandigheid heeft gekozen: het afgelopen jaar zijn veel betrokkenen en belanghebbenden geraadpleegd en heeft een extern bureau onderzoek verricht en Bernheze een spiegel voorgehouden: de dienstverlening aan de inwoners, de sociale samenhang, het ondernemerschap en de ondersteuning van de gemeente aan de kernen kwamen als sterke kenmerken naar voren.
De financiën zijn op orde en de organisatie toegerust voor haar taken. Een nadrukkelijk aandachtspunt is de rol van onze gemeente binnen de regio waar belangrijke vraagstukken hun beslag moeten zullen gaan krijgen. Dat vraagt meer samenwerking en stategische visie. Met extra bestuurlijke- en personele inzet heeft Lokaal er vertrouwen in dat dit gaat lukken. Het is een weloverwogen afweging geweest, waarbij de fractie gesteund door haar leden, unaniem voor zelfstandigheid heeft gekozen.

Jan Bouwman

Raadslid Lokaal

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app

HaDee agenda