Dorpsnieuws

Mart SmitIn Bernheze zijn meerdere woningcorporaties actief. Dat zijn organisaties die zich richten op het bouwen, beheren en verhuren van kwalitatief goede woonruimten met een betaalbare huur, voor mensen met een smalle beurs.

Deze taak is de afgelopen jaren achtergebleven op de gewenste omvang zoals opgenomen in onze woonvisie.

Vanaf 2016 dienen de woningcorporaties zich uitsluitend te gaan bezighouden met hun kerntaak: het zorgen voor passende huisvesting voor mensen met een laag inkomen en voor mensen die om andere reden moeilijk een passende huisvesting kunnen vinden.

De corporaties mogen ook woonzorggebouwen bouwen en beheren, zoals hospices, blijf-van-mijn-lijfhuizen en opvang voor dak- en thuislozen.

CDABernheze is van mening dat degelijke prestatieafspraken moeten worden gemaakt met de woningcorporaties om de huishoudens met een inkomen tot maximaal €34.911,- te kunnen huisvesten. Tenminste 80% van de vrijkomende sociale huurwoningen moet aan deze groep worden toegewezen. De resterende woningen mogen corporaties vrij toewijzen, maar daarbij moeten zij wel voorgang geven aan mensen die, door bijvoorbeeld fysieke of psychische beperkingen, moeilijk aan geschikte huisvesting kunnen komen.

Daarbij dienen de huren betaalbaar te blijven, zodat ze kunnen worden toegewezen aan mensen die recht hebben op huurtoeslag. Uiterlijk 31 december 2016 moeten corporaties aan de normen die daarvoor gelden, voldoen.

Wat CDABernheze betreft hebben niet alleen de corporaties een taak in de sociale woningbouw. Ook de gemeente dient medewerking te verlenen en bouwlocaties beschikbaar te stellen tegen een zodanige grondprijs dat de stichtingskosten binnen de grenzen van de wet vallen. Een speerpunt voor het komende jaar!

Jan Sengers

CDABernheze burgerlid

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen