Dorpsnieuws

AnjaNa 38 jaar verlaat Anja van der Linden haar vertrouwde werkplek bij de voormalige BoerenBond in Berlicum. Terecht mag dit een unicum worden genoemd, evenals het gegeven dat Anja van geen ophouden weet en haar carrière voortzet in ons eigen Heeswijk Dinther

 Veel dorpsgenoten kennen de goedlachse Anja persoonlijk. Als geboren Loosbroekse woont Anja al bijna veertig jaar samen met Bertus van der Pas in de altijd gezellige Zijlstraat. Ongeveer een kwarteeuw bezorgde Anja ‘s ochtends vroeg de kranten in haar eigen wijk en tot op de dag van vandaag is Anja actief op sociaal, cultureel en sportief gebied, ondermeer als vrijwilligster bij Stichting De Belevingstuin. Ze is een klassiek duizend dingen durske die naast haar parttimebaan in Berlicum veel sportieve hobby’s uitoefent en een belangrijke bijdrage levert aan het sociale welzijn van mensen die haar aandacht goed kunnen gebruiken. Andere kenmerken van onze dorpsgenote zijn haar passie voor natuur, vogels, musea bezoeken en kantklossen.

Meer nog dan in ons eigen dorp is Anja een begrip in Berlicum en Middelrode. In haar jonge jaren voltooide Anja met succes haar kappersopleiding maar vanwege een huidaandoening moest zij dit mooie ambacht loslaten. Zij solliciteerde bij CAV De Leijgraaf en werd tewerk gesteld bij BoerenBondwinkels in de regio maar vooral in Balkum. Op deze werkplek staat zij intussen 38 jaar als een allround winkelbeest. Zeg maar gerust een tijgerin. In haar lange carrière heeft zij tal van veranderingen voorbij zien komen maar de grootste verandering was toch wel de overstap van coöperatie naar private werkgever; het begrip franchise deed haar intrede. De eerste baas kwam uit de Gamma-cultuur en was na een jaartje alweer weg.

De tweede zelfstandig exploitant had een BoerenBond verleden maar transformeerde de winkel naar Agri Bouwmarkt. Dit leek op een cultuurschok maar Anja stelt achteraf vast dat sprake is geweest van een juiste beslissing voor wat betreft het behouden van de dorpse gemoedelijkheid.

Evenals de zelfstandige winkelier doet het ook Anja veel pijn dat de exploitatie per 01 juli is opgehouden te bestaan. Zij was en is overtuigd van de belangrijke functie van een plattelandswinkel in een Brabants dorp. Bijna zestig uur per week was er altijd volop te werken mede door de aanwezigheid van vijf pakketshops. Dit aangaande was er geen twijfel over levensvatbaarheid en/of bestaansrecht. De enige reden waarom de winkel waar zij mee was vergroeid moest staken is de krapte op de arbeidsmarkt. Goed gemutst en volop energiek ging Anja bijna 38 jaar lang fluitend naar haar acht collega’s. Als een soort moeder van het team. Heel vaak lopend (!) en anders fietsend. In ons buurdorp is Anja verworden tot een icoon: geen Balkummer die haar niet kent. Bij Agri Bouwmarkt ontmoette zij ook veel dorpsgenoten hetgeen Anja steevast ervaarde als een meerwaarde.

Haar, tot voor kort ,werkgever, Ad Geerts, is uitgesproken over Anja en spreekt over een bijzondere vrouw uit de buitencategorie. Hij roemt Anja’s bescheidenheid, werklust, motivatie, collegialiteit, vakkennis en persoonlijkheid. Maar ook de kenmerkende rode wangen: “decennialang ben ik nauw met Anja verwant geweest. Uit mijn hoofd gezegd heb ik slechts twee ziekmeldingen langs zien komen. Zij verdient een lintje en ik mis haar nu al”

In de tijd van jobhoppen is een dienstverband als dat van Anja zeldzaam geworden. Als het aan de hoofdrolspeelster zelf had gelegen was er nog tien jaar bijgekomen maar de winkelsluiting gooit roet in dit nobele voornemen. Dit betekent niet dat Anja op haar lauweren gaat rusten. Zeker niet. Na de winkelsluiting van 01 juli heeft ze slechts één weekje vakantie genoten en intussen is alweer 25 uur per week actief in de winkel van de familie van Lieshout Dier & Tuin in de Meerstraat. Alle betrokkenen zijn uitermate verheugd dat deze Godin van de sector voor de branche behouden is gebleven en ook Anja zelf is content al signaleert zij wel een substantieel minpunt: “de ochtendwandeling van Zijlstraat naar Meerstraat is de helft korter dan voorheen . . . . “

Ad Geerts

Reacties   
+1 #3 Monique Grinsven van 18-06-2023 13:48
Anja,
Heel veel
Succes en plezier in je nieuwe werkomgeving. Ze boffen maar met jou!!
Citeer
+1 #2 Annemiek 18-06-2023 11:30
Skon vrouwke! Heel veel succes en wat een bofferds daar in Heeswijk!
Citeer
+1 #1 Ad Kastelijn 18-06-2023 10:40
Anja, naast de Agri verliest Berlicum een Klantvriendelijke verkoopster, ik wens haar veel succes in haar nieuwe Baan.
Citeer
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen