Dorpsnieuws

Like fatherOp zondag 10 maart wordt in de Abdij van Berne te Heeswijk door de werkgroep Berne Anders, een spirituele filmmiddag georganiseerd. Vanaf 14.00 uur wordt de Japanse film ‘Like Father, Like Son‘ vertoond. Een film van regisseur Hirokazu Kore-eda, uitgebracht in 2013.

Twee Japanse gezinnen, de een van een succesvol zakenman, de ander van een simpele elektronica handelaar, komen erachter dat hun zoons bij geboorte zijn verwisseld. Nu staan ze voor de vraag: gaan ze terug ruilen? Of geldt opvoeding sterker dan iemands DNA als bepalend wat écht de band in een gezin vormt?

Het filmdrama van de Japanse filmmaker Hirokazu Kore-eda draait ook hier om de vraag naar de aard van die band met onze naasten. Waarom houden we juist van hen en niet van anderen? De film Like Father, Like Son ontving de juryprijs en een prijs van de Oecumenische Jury bij het filmfestival in Cannes.

De filmmiddag, die duurt tot 17.00 uur, wordt begeleid door Marjeet Verbeek. Zij is theoloog en heeft zich gespecialiseerd in film, spiritualiteit en rituelen bij afscheid. Marjeet Verbeek verzorgt deze middag een inleiding op de film en een uitleiding, waarin zij vanuit verschillende blikvelden naar de film terugkijkt.

De filmmiddag begint om 14.00 uur. Entree bedraagt 10 euro, inclusief koffie/thee in de pauze. Kaarten zijn verkrijgbaar via een mail naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De film: Like Father, Like Son 

De film gaat over vier ouders die van een ziekenhuis horen dat hun twee zesjarige zonen bij de geboorte verwisseld zijn. Ze staan voor een dilemma: wie beschouwen ze als hun echte zoon?

Waardoor wordt verwantschap tussen mensen bepaald en gevoeld?  Gaat het om je genetische afkomst of om je opvoeding die je leven vorm geeft? Het zijn deze vragen die door regisseur Kore-eda worden belicht. De keuze tussen nature en nurture werkt Kore-eda dan eerder onderkoeld dan emotionerend uit. Juist in die terughoudendheid weet de film de kijker te raken.

De Japanse grootmeester Kore-eda verweeft thema’s als ouderschap en de plaats van werk en familie in een mensenleven op fenomenale wijze tot een emotioneel geladen en grappige film. De gemengde familiebanden worden op een rake manier aangevuld met hartverwarmende acteerprestaties

Marjeet Verbeek

Bij de filmmiddag wordt door Marjeet Verbeek de inleiding en uitleiding verzorgd. Zij is de partner van Tjeu van den Berk die dit jarenlang heeft gedaan. Op doktersadvies is Tjeu van den Berk nu gestopt met het verzorgen van deze filmbesprekingen. Ook Marjeet geeft in de inleiding kijkvragen mee. Na afloop is er een nagesprek waarbij alle thema's van de film, de spirituele lagen daarin en de ervaringen van de deelnemers tot hun recht komen. Marjeet Verbeek is onder meer redactielid van tijdschrift Speling, een tijdschrift voor bezinning zoekend naar eigentijdse vormen van spiritualiteit.

Het programma van de filmmiddag begint om 14.00 uur met een korte inleiding op de film door Marjeet Verbeek. Daarna wordt de 120 minuten durende film Like Father, Like Son vertoond.

Na de koffie- en theepauze kijkt Marjeet Verbeek met de bezoekers vanuit verschillende kanten naar de film. Een uitleiding die de mogelijkheid biedt om met een andere bril naar deze film te kijken. Rond 17.00 uur zal deze filmmiddag worden afgerond.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen