Agenda

Lezing over “Venijn in het Klein”
Maandag, 11 Maart 2019, 20:00
Hits : 631

Bij Pieter van BreugelDe oud-leraar van het Zwijsen-college Pieter van Breugel geeft een lezing over de wonderlijke wereld van de insecten. Hij kijkt naar deze kleine wereld waarin de wonderlijkste details aanwezig zijn op micro-formaat. De natuur om ons heen is voor mensen een wonderlijke en onbegrijpelijke wereld. Deze lezing is de eerste van een tweeluik over het kleine en het grote van de natuur. Op 3 juni spreekt prof. Heino Falcke over het grote heelal. Beide uitersten zijn een deel van onze “mensen”-wereld.

Pieter van Breugel maakt ons bewust van het leven dat zich bij insecten afspeelt. Het kan respect oproepen als we ons realiseren hoe knap en doordacht de samenhang tussen die insecten in elkaar steekt. Soms lijkt niets menselijks hen vreemd. De titel “Venijn in het Klein” geeft al aan dat het er niet alleen zachtzinnig aan toegaat.

 De entree bedraagt € 10,= inclusief koffie/thee in de pauze. Kaarten verkrijgbaar via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pieter van Breugel
Pieter van Breugel, voormalig docent Scheikunde en algemene natuurwetenschappen op het Zwijsen College te Veghel, is de Nederlandse expert op gebied van insectenhotels. Hij schreef een boek dat handelt over de insecten die graag gebruik maken van aangeboden nesthulp, de zogenaamde bijenhotels.
Het boek 'Gasten van bijenhotels' bevat bijna 1800 foto's, vrijwel allemaal gemaakt door de auteur. Het boek schreef hij in de overtuiging dat het noodzakelijk is om het publiek kennis te laten nemen van de verbazingwekkende, maar bedreigde, biodiversiteit in Nederland.
Fotografie bleek een prachtige manier om insecten in hun doen en laten te volgen. Dat bood ook al snel de mogelijkheid om lezingen over de ervaringen met insecten te geven. Daarin kan hij de niet zelden zeer intrigerende en inspirerende levenscycli van insecten voor het publiek toelichten.
 
Insecten

Insecten hebben geen mimiek en kunnen al zeker niet knipogen. Het zijn dieren met een starende blik. Ze doen er niets aan om een vertrouwensband op te bouwen. Ze kennen ook weinig van onze emoties, hoewel angst, agressie en woede in enkele gevallen zichtbaar kunnen worden.

 

Locatie Abdij van Berne

app