Dorpsnieuws

BurenAlert waarschuwt ouderen voor babbeltrucs

burenalertNederland wordt overspoeld met buurtpreventie-app's en buurtwhatsapp groepen. Fantastisch zou je denken, maar .... Is dat wel zo?       Die app-groepen zijn opgezet voor het verhogen van de veiligheid in de buurt en in sommige wijken werkt dat goed. In andere wijken worden  deze apps meer als buurtbabbel-box gebruikt waarbij een aantal bewoners de boventoon voert.

Preek op Hoogfeest van de Openbaring des Heren

Frank van RoermundIn het evangelie van zojuist is sprake van Wijzen uit het Oosten die in de stérren de geboorte van een nieuwe koning hebben geschouwd. Nu heb ik weinig op met sterrenwichelarij - en wie mij kent zal dat meteen begrijpen - maar dat hoeft ook helemaal niet.

Kunstijsbaan op Plein 1969

IJsbaan op Plein 1969 1De stichting actief burgerschap Heeswijk-Dinther is het weer gelukt om een kunstijsbaan neer te zetten.
Hij staat nu op het Plein 1969. De marktkramen moesten hiervoor vrijdagmorgen wel even wat opschuiven.            De jeugd kan deze week dus weer volop genieten.

Preek op maandag 2 januari 2023: Dag na Nieuwjaarsdag

Frank van RoermundHoogfeest van de H. Maria, Moeder van God            Op Nieuwjaarsdag, op de achtste dag van Kerstmis, het zogeheten octaaf van Kerstmis vieren we het hoogfeest van de heilige Maria, Moeder van God… Sommige mensen vragen zich af wat deze titel nu eigenlijk betekent. Maar het wordt allemaal begrijpelijk als ik zeg dat deze titel éigenlijk iets wil zeggen over Jezus, haar Zoon.

Vlechtwerk van wilgentenen op de Griend

griend wilgenschuttingOp 30 december is er ‘s ochtends weer door een zes-tal vrijwilligers van het IVN afd. Bernheze gewerkt aan de Griend tegenover het kasteel.
Er is geoogst door de snoei van wilgen van Belgisch Rood, Frans Geel en Blutweide.

LISTEN….kinderen vertellen…

221228 EM Kasteel Listen 10Kinderen hebben geen aandeel in geweldsconflicten. Toch wordt hun leven en toekomst er vaak ingrijpend door veranderd.
De tentoonstelling LISTEN geeft kinderen uit oorlogsgebieden de kans om hun verhalen te delen.
Aan de hand van persoonlijke voorwerpen ervaar je hoe zij een oorlog beleven.
Onbevangen en oprecht.
Indringend en hoopgevend.

Klik hier voor foto's.

Van vrijdag 23 december tot en met zondag 8 januari is in kasteel Heeswijk deze tentoonstelling van het War Childhood Museum voor het eerst in Nederland te zien.

 

 De verhalenketel

221228 EM verhalenketel kasteel 2Tijdens de kerstvakantie staat de verhalenketel weer op kasteel Heeswijk.
Dagelijks wordt er om 13:00 en 15:00 uur in de kelders van het kasteel het verhaal “Luister, ik fluister” verteld.
Het verhaal sluit mooi aan bij de tentoonstelling LISTEN over ervaringen van kinderen in oorlogsgebieden.

221228 EM verhalenketel kasteelDe Verhalenverteller vertelt het verhaal van Paulientje. Een pop die heel bijzonder is. Paulientje komt op een bijzondere manier naar de Verhalenverteller toe en gaat ook weer weg. Ze woont in een weckfles.
“Paulientje is mijn pop. Ik heb haar gekregen van mijn moeder. Ze heeft hele grote oren. Die heeft zij eraan gemaakt, zodat ‘Plientje’ altijd naar mij luistert.
Ook als ik bang ben. Als ik bijna onhoorbaar zeg: luister ik fluister, hoort ze mij, zelfs als ik ver weg ben.”

Een mooi verhaal, waarin kinderen worden meegezogen en ouders ademloos zitten te luisteren.

Tekst en foto's: Esther Mollema

 

 

Kerststal in het buitengebied

kerststalNaast de Adventsroute met een 24-tal verlichte objecten en de verlichte tuinenroute staat er ook weer een kerststal in het buitengebied op Kameren 5a. De bewoner heeft zijn kerststal aangekleed met spullen van de kringloop of gekregen van een paar kennissen en zette er zelf nog enkele kerstdennen bij.

kerststal in Berne Boek-en Abdijwinkel


kerststal Abdijwinkel 1De Abdijwinkel verkoopt al jaren tegen kerstmis naast boeken, kaarsen, aardewerk, zeep, confitures, berne abdijbier, honing, wijn, thee,  puzzels ook bijzondere kerstartikelen, waaronder kerststalletjes. Maar dit jaar staat er wel een bijzondere levensgrote kerststal.

Preek op zondag 18 december 2022

Frank van RoermundIn het evangelie van vandaag staat een persoon centraal die gedurende de rest van het kerkelijk jaar niet veel aandacht krijgt: Jozef. Dit lijkt op het eerste gezicht ook niet verwonderlijk gezien de uitzonderlijke omstandigheden waaronder Jezus moet zijn geboren: Zowel Matteüs als Lucas getuigen immers dat Jozef niet de biologische vader is van Jezus.

Ligt jouw perceel aan een schouwsloot?

schouw In januari controleert waterschap Aa en Maas of je deze goed onderhoudt. Ben jij eigenaar van een perceel waar een sloot doorheen loopt of aan grenst? Dan ben jij verantwoordelijk voor het onderhoud van de sloot. Nu we te maken krijgen met steeds extremer weer, is goed onderhoud van sloten en beken belangrijker dan ooit.

Subcategorieën