Redactioneel

20201103 PK Geschiedenis Dinther Heeswijk Loosbroek VIERKANT 8Dinsdagmiddag is het eerste exemplaar van het boek Dinther-Heeswijk-Loosbroek uitgereikt aan Jan van Gemert. Dat gebeurde in de Heemkamer. Voor Jan van Gemert is gekozen, omdat hij één van de oprichters en voormalig voorzitter is van de Heemkundekring. Bovendien heeft hij veel artikelen in de Kroniek geschreven en hoopt hij donderdag 90 jaar te worden. De schrijver Elle Klop, oud-officier van justitie en cultuurhistoricus reikte hem het boek uit.
 
Voorzitter Fred Lennings zei, dat de aanleiding tot het komen van dit boek was het opstellen van de Canon van Heeswijk-Dinther-Loosbroek. Deze kan uiteindelijk pas gedegen worden vastgelegd als er een naslagwerk aan ten grondslag ligt. En dat nam Elle Klop op zich.
 
Het boek draagt als titel “Dinther - Heeswijk – Loosbroek” en de ondertitel luidt “De geschiedenis van de drie kleine biggetjes en de grote boze wolf”. Wie de drie kleine biggetjes zijn spreekt voor zich. Wie de grote boze wolf is mag u zelf invullen.
 
 
Het bestuur van de Wojstap prijst zich gelukkig dat het een boek kan uitgeven waarin de geschiedenis van onze woonkernen vanaf de prehistorie tot 1969 uitvoerig wordt beschreven. Elle Klop is pas 5 jaar lid van de heemkundekring en heeft zich drie-en-een half jaar lang bijna dagelijks vast gebeten in de geschiedenis van Heeswijk-Dinther-Loosbroek door alle Wojstapkronieken door te nemen, onderzoek te doen bij het Bhic in ‘s-Hertogenbosch, de Tilburg University, bij het kasteel en de Abdij van Berne. Dat resulteerde in ruim 1100 bronvermeldingen. Het boek is verlevendigd met zwart-wit foto’s. In kleur zou de prijs toch wat te hoog worden.
 
Het omvangrijke boek telt 345 pagina’s, omvat 21 hoofdstukken, 58 illustraties en een appendix. Het bestaat uit drie delen die afzonderlijk van elkaar gelezen kunnen worden, namelijk De Bevolking (eerste deel), Het Bestuur (tweede deel) en De Kerk (derde deel). Een speciale bijlage is gewijd aan de Abdij van Berne en de rol die de Abdij heeft gespeeld in de Heeswijkse gemeenschap. De uitgave werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de stichting Het Geleer uit Heeswijk-Dinther.
 
Door de Coronamaatregelen heeft deze bijeenkomst slechts in kleine kring plaats gevonden. De prijs van het boek in de boekhandel bedraagt € 22,50. Voor de leden is er een aantrekkelijke korting. Zij kunnen voor slechts € 15,00 in het bezit komen van dit boek. Het boek is vanaf woensdag 4 november voor € 22,50 te koop bij Paperpoint, de boekhandel van Berne en in Loosbroek bij Schouten en elke woensdag van 14.00 – 16.00 uur in de heemkamer tegen contante betaling.
 
Tekst: Peter Kriele
Foto’s: Wim v.d. Lubbe en Peter Kriele
Plaats reactie