Redactioneel

230318 PK OnderhoudOntmoetingstuinServaes 33Zaterdag 18 maart werd er opnieuw door de VENEL-groep samen met de vrijwilligers van de Ontmoetingstuin in de Ontmoetingstuin Servaes gewerkt.
De werkzaamheden van 25 februari werden voortgezet.

 

Zo werd er een vlechtwerk van wilgentegen gezet. Het waren voornamelijk de wilgentenen uit de Griend bij het kasteel. Het is voor het eerst dat in deze tuin zo’n vlechtwerk gemaakt wordt. Het nodigt wellicht de inwoners uit om ook in eigen tuin zo’n milieuvriendelijke afscheiding te plaatsen. In deze afscheiding zijn verwerkt: Frans geel (geel van kleur),Green Dicks (blijft groenig), Blutweide (donkerrood) en Belgisch rood ( nu nog groen-bruin van kleur). Dit na App van Kristie Spijker.
Ook de fruitbomen zoals appel en peer kwamen aan de beurt.
De bijenmuur werd gecontroleerd en wat verbeterd onder ander door de gaten in het hout (of de steen) wat dieper – tot zo’n 5 cm. – uit te boren. De jonge beukenhaag bij het knekelhuis werd opgeknapt door het puin daar in de grond te verwijderen en er jonge haagbeuken tussen te zetten.
Hier en daar werden de overtollig groeiende bramenstruiken weg gehaald, werden jonge wilgen in de Droevendaal erbij gezet, en werden er wilgen geknot.
In de tuin bloeide nu ook de amandelwilg (salix trianda). De bloeitijd is maar liefst acht maanden: van april t/m oktober, en vaak zelfs in november. De plant is daardoor geweldig voor de bijen.

Klik hier voor foto's.

Vanwege de warme voorjaarszon waren er volop muurhagedissen te zien op de muur van het voormalige knekelhuis. Rien van Himbergen, die er vorig jaar een lezing over had gegeven vertelde deze morgen, dat er zeker 140 muurhagedissen zitten. Hij houdt de tellingen van amfibieën, reptielen en vissen bij en meldt ze steeds bij de Stichting Ravon. Dat er zoveel hagedissen zitten komt waarschijnlijk ook door de vele vliegen, die er rond de kerk en het kerkhof (lijken) zitten.
Zoals gewoonlijk zorgde Jo v.d. Boom weer voor de koffie/thee en koek/krentenbollen.
Het weer nodigde deze dag wel uit, het was ± 15° C en af en toe zonnig. Het resultaat was dat zo’n 19 man die morgen aan het werk waren.
De laatste werkdag voor de VENEL-groep is op zaterdag 25 maart. Dan gaan ze naar de Hooge Vorssel in Heesch.

Foto’s en tekst: Peter Kriele

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen