Dorpsnieuws

150805vivaanIn de zomermaanden nodigt het Alzheimercafé Uden/Veghel en omstreken geen inleiders uit. De vrijwilligers verzorgen dan toch boeiende avonden, die goed bezocht worden. Op dinsdagavond 18 augustus wordt om 19.30 uur in de Eigen Herd

aan de Rooijsestraat in Uden de film ‘Iris’ vertoond. ‘Iris’ vertelt het levensverhaal van de Britse schrijfster Iris Murdoch, die als studente een relatie krijgt met John Bayley, die later professor wordt. John vertelt hoe hij Iris veertig jaar geleden ontmoette, hoe hun leven er toen uitzag en hoe zijn partner uiteindelijk de ziekte van Alzheimer bleek te hebben. Na afloop van de film volgt een nabespreking waarin bezoekers van het Alzheimercafé hun eigen ervaringen en vragen in kunnen brengen. De avond is vrij toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is.

Oscarwinnaar

Iris is een prachtig liefdesverhaal over twee mensen die ondanks hun verschillen er voor kiezen om samen oud te worden. Het verhaal neemt ons mee naar Oxford waar Iris een sterke, bruisende en vooral vrije jonge vrouw is. Ze geniet van het leven en heeft aan vrienden geen gebrek. In deze tijd leert ze haar partner John Bailey kennen. We zien hoe twee verschillende mensen naar elkaar toe groeien, omdat ze elkaar respecteren. De film brengt eerst hun studententijd in beeld en gaat dan over naar een latere periode waarin duidelijk wordt dat Iris een gevecht aan het voeren is met een ziekte. Een gevecht dat ze niet wil verliezen. Haar man gaat echter zeer positief met haar ziekte om en blijft haar respecteren. Wie de ziekte van Alzheimer ooit van dichtbij heeft meegemaakt zal de situaties waarin Iris terecht komt zeker herkennen.

De prachtige, ontroerende film is o.a. gebaseerd op het autobiografische boek ‘Elegie voor Iris’ dat John Bailey schreef over zijn leven met de schrijfster. Verder ontving de film zowel een Oscar voor de beste bijrol als twee Oscarnominaties. Als je houdt van realistisch drama en romantiek, dan is deze film een aanrader!

Plaats reactie