Dorpsnieuws

1. Marjo van Kreij r foto Mignon van den WittenboerLeden van Vogelwerkgroep Oss hebben gistermorgen in samenwerking met Vogelwacht Uden twee jonge boomvalken van een wisse dood gered. Door de storm van ruim een week geleden was een koppeltje boomvalken in de problemen geraakt. Het nest met daarin de roofvogels, is waarschijnlijk door de harde wind instabiel geworden waardoor de drie jonge valkjes voortijdig uit het nest zijn gevallen. Marjo van Kreij, van Vogelwerkgroep Oss, heeft direct de hulp van de collega’s uit Uden ingeroepen. Door middel van het aanbrengen van een kunstnest zijn de jonge boomvalken weer herenigd met hun ouders.  

 

 

De foto's zijn van onze dorpsgenote Mignon van den Wittenboer.

2. Ad Bekkers zet boomvalken in nest foto Mignon van den Wittenboer‘Twee jonge boomvalken overgeplaatst in kunstnest’

 “Tijdens een rondje door de polder, tussen Lith en Maren-Kessel ontdekte ik een jonge Boomvalk langs de weg. Het was voor mij direct duidelijk dat deze voortijdig uit het nest was gevallen. Het jong was zo’n zes weken oud, maar zijn meestal pas na tien weken vliegvlug”, vertelt een geschrokken Marjo van Kreij. “Nadat we de hulp van een ander lid van de vogelwerkgroep, Otto Kwak,  hadden ingeroepen bleek dat er nog een tweede jong aanwezig was. De derde was helaas doodgereden”. Om geen tijd te verliezen, de jongen moeten immers worden gevoerd, werd de hulp van Vogelwacht Uden ingeroepen. In de tussentijd werden de jonge valken thuis door Otto bijgevoerd. Roofvogelspecialist Ad Bekkers heeft toen samen met zijn vrouw Mignon van den Wittenboer een kunstnest gemaakt. Mignon vertelt: “Van de bodem van een oude aardappelmand hebben we snel een kunstnest gemaakt met daaromheen groene takken voor de camouflage”. Het nest is vervolgens in een mik van een boom geplaatst waarna de twee jonge vogels zijn teruggeplaatst. Direct kwam een van de ouders al kekkerend langs vliegen. We controleren de komende dagen nog of de oudervogels het nieuwe nest accepteren en de jongen blijven voeren. Volgens Marjo van Kreij moeten de jonge vogels nog zo’n tien dagen worden bijgevoerd voordat ze het nest definitief verlaten.

4. Boomvalk verorbert Libel foto Marc GottenbosSnelle roofvogel

De boomvalk is een kleine, snelle roofvogel die jaagt op grote insecten met name libellen en sprinkhanen. Deze worden in de vlucht gevangen en verorberd. Ook zwaluwen, vinken en spreeuwen worden door deze behendige vliegers zo uit de lucht geplukt. De boomvalk is in Nederland een schaarse broedvogel. Het aantal boomvalken neemt al tientallen jaren gestaag af. De boomvalk broedt erg laat - in de maanden juni en juli - waarna ze in september weer naar Afrika vertrekken om daar te overwinteren. Voor meer informatie kijk op www.vwgoss.nl of www.vogelwachtuden.nl.

 

 

3. Boomvalken in kunstnest foto Mignon van den Wittenboer

Plaats reactie