Dorpsnieuws

11112015Kasteelhoeve vanZutphen_aan_kanaalOp 19 november geeft Rien de Visser in de heemkamer van Heeswijk-Dinther een eerste presentatie over het onderzoeksproject dat de pachthoeven van Kasteel Heeswijk in beeld brengt.

Hij belicht het concept dat hij met een innovatieve en creatieve inslag samen met zoon Florian de Visser heeft ontwikkeld. We kunnen ook al ruiken aan het kijk-, kennis- en verhalenboek dat Gemeente Bernheze in samenwerking met de Meierijsche Museumboerderij komende maand uitbrengt: “ZIEHIER! Wij verkopen 77 kasteelhoeven”.

Bij de koop in 1835 van Kasteel Heeswijk door gouverneur van den Bogaerde zijn maar 4 pachthoeven inbegrepen. Als zijn zoon Alberic in 1895 sterft, staat de teller op 80. Zonder (wettelijke) nazaten moet die het kapitale goed zien te behoeden voor zijn gelddorstige familie. Een mensenleven lang plaatst hij het onder bewind, inclusief alle kasteelhoeven. Als zijn erfgenamen er eind 1963 over mogen beschikken, verkopen ze de meeste van de 77 nog overgebleven pachtborderijen. Nu worden ze weer ‘verkocht’, door de auteurs als cultuurmakelaar.

ROUTE 77

Ze focussen op plekken als cultuurbiotopen. Elke cultuurbiotoop wemelt van mensenleven en kent zijn eigen ‘topisten’. Het plekverhaal levert een duurzaam kapitaal aan verbeeldingskracht dat erfgoed boeiend houdt. Behalve kenmerken rond de verkoop 50 jaar geleden en nu komen allerhande merkwaardigheden langs op hun ROUTE 77. Agrarisch leven naast feodaal denken, dromen, doen en laten vanuit machtcentrale Kasteel Heeswijk. Hoge naast lage cultuur, traditie naast innovatie.

Plaats en tijd: Heemkamer De Wojstap, Raadhuisplein 21a, Heeswijk-Dinther, 19 november 20.00 uur. Toegang: leden gratis, niet-leden 2 euro.

Op deze avond kan “ZIEHIER! Wij verkopen 77 kasteelhoeven” (184 pagina’s landscapeformaat, € 19,95) al worden besteld.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen