Dorpsnieuws

20151216-FL-flashed away_voorkantVandaag ben ik uitgenodigd voor de première van de film ‘Flashed Away’, gemaakt door vier leerlingen van groep 8 van openbare basisschool De Bolderik.
Meer foto's

Twee kinderen bouwen een hut in het bos. Opeens zien ze een flits en er vliegt iets door de lucht. Het blijkt een rolmaat te zijn. Niet zo maar een rolmaat! Als de twee kinderen de rolmaat uittrekken, worden ze ongeveer honderd jaar terug geflitst in de tijd. Ze bevinden zich ineens in een schoolklas in het jaar 1910. Vrijwel direct na aankomst krijgen de twee straf van de juf. Een flinke tik met een liniaal op hun handen. Je begrijpt, dat ze het echt niet naar hun zin hebben in de “goeie oude tijd”. Het tweetal wil zo snel mogelijk terug. Maar …… of hen dat zal lukken? De afloop verklap ik natuurlijk niet.

Net als bij een echte filmpremière is voor de gasten een rode loper uitgelegd, waarop ouders en grootouders zich met de filmacteurs kunnen laten fotograferen. Alle kinderen van de school mogen vanzelfsprekend ook komen kijken en zo doende is de zaal geheel gevuld met publiek.

Voorafgaand aan de première heb ik een gesprek met de vier filmmakers Mette, Niels, Justine en Karlijn. Zij vertellen mij dat de Amerikaanse animatieserie ‘Gravity Falls’ hen heeft geïnspireerd bij het kiezen van het onderwerp van de film. In die serie wordt men ook met behulp van een rolmaat terug geflitst in de tijd. Een andere inspiratiebron is het project ‘Jet en Jan, jong in 1910’ van de Meierijsche Museumboerderij geweest. De leerlingen van de groepen 5 van de scholen in onze regio doen mee met dit project en blijkbaar hebben deze kinderen daar goede herinneringen aan.

Begeleid door filmmaakster Nadja van Driel hebben de vier van groep 8 wekenlang keihard moeten werken. Ze vertellen dat ze zelf het verhaal ( het script) hebben moeten schrijven en daarna een storyboard hebben gemaakt. Dat laatste laat zien, wie er wat en wanneer moet doen. Niels zucht nog maar eens een keer als hij terug denkt aan het vele werk. Nadat de scenes met de teksten voor de acteurs geschreven zijn, worden de rollen verdeeld. Alle kinderen uit groep 8 willen natuurlijk meedoen. Dus zijn er audities gehouden. Iedere deelnemer krijgt historische kleding aan en dan kan het filmen eindelijk beginnen. Op de museumboerderij is daarvoor een schoolklas uit 1910 ingericht. Na op verschillende andere locaties gefilmd te hebben, zijn de leerlingen gaan monteren in de filmstudio van Nadja. Het monteren vonden ze nog een hele puzzel, omdat ze ook muziek aan de scenes toegevoegd hebben.

De jonge filmmakers vertellen, dat ze veel hebben geleerd van het project. En dat ze het erg leuk hebben gevonden om te doen.Tijdens het interview is dat ook duidelijk te zien aan hun enthousiasme.

Het publiek heeft genoten van een hele leuke film en de filmpremière werd dan ook besloten met een daverend applaus en bloemen voor Mette, Karlijn, Justine en Niels.

Tekst: Fred Lennings. Foto’s: Nadja van Driel en Fred Lennings.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen