Dorpsnieuws

25122015 Brabanders_van_het_jaar_in_Kasteel_HeeswijkJongens die 3-jarig meisje van verdrinkingsdood redden, zijn Brabanders van het Jaar.                                   Kasteel Heeswijk: Danny Slegers, Luuk Verberne, Igor Smit, Kevin Ras en Ralph Maas zijn gekozen tot Brabander van het Jaar 2015. Commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft dat bekendgemaakt tijdens een feestelijk diner in Kasteel Heeswijk.

De jongens redden een 3-jarig meisje uit het water in zwembad De Wedert in Valkenswaard.

De kandidaten voor de titel Brabander van het Jaar 2015 schoven enigszins zenuwachtig aan bij het diner in Kasteel Heeswijk. Aan het einde van de avond opende Commissaris van de Koning Wim van de Donk de envelop, waarin de namen van de winnaars zaten.

'Heel speciaal'
Met een trotse lach op het gezicht hoorden de jongens hun namen. "Het was heel spannend toen die envelop openging", vertelt Luuk. "Want iedereen had het verdiend. Maar je wil toch graag winnen." Het was niet vanzelfsprekend dat ze zouden winnen, voegt Ralph toe. "Dat je uit al deze bijzondere mensen gekozen wordt, is heel speciaal."

De jongens zijn nu dus de helden van Brabant. Maar zo voelen ze het zelf nog niet. "Iedereen zou hetzelfde doen. Wij waren gewoon op het juiste moment op de juiste plaats", vertelt Danny. "Maar het is wel keileuk dat wij het geworden zijn", vult Luuk aan. "Dat wij dit voor elkaar hebben gekregen, is heel speciaal."

Helden
In de zomervakantie gingen Danny, Luuk, Igor, Kevin en Ralph zwemmen in zwembad De Wedert in Valkenswaard. Ze waren wat met een bal aan het overgooien toen ze opeens een meisje in het water zagen drijven. "We zagen dat het niet goed was met het meisje", vertelt Danny. "Ze had helemaal blauwe lippen en haar ogen zagen er niet goed uit", voegt Luuk toe.

"Ik tilde haar hoofdje op en Luuk vroeg of het wel goed ging", haalt Kevin die bewuste dag aan. "Maar toen gingen haar ogen dicht en kwam er water uit haar neus en mond lopen. Toen wisten we dat het niet goed was." De jongens aarzelden geen moment en haalden haar uit het water.

Voor altijd dankbaar
Het meisje moest braken en huilen en werd naar het ziekenhuis gebracht. Dankzij de snelle actie van de jongens heeft zij het ongeluk overleefd. "Haar moeder heeft ons heel erg bedankt en zei dat als wij er niet waren dat ze dan waarschijnlijk haar dochtertje niet meer had. Ze is ons denk ik wel voor altijd dankbaar", zegt Igor.

Mensen konden de afgelopen weken stemmen op hun favoriete kandidaat. Rond de 2000 mensen brachten hun stem uit en de meerderheid stemde dus op de jonge helden.

Kijk voor meer informatie over alle kandidaten op www.omroepbrabant.nl/brabandervanhetjaar .

Bron: Omroep Brabant.

Foto: Henk van Esch

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen