Dorpsnieuws

BernhezeCollege Bernheze stelt raad voor medewerking te verlenen aan komst asielzoekerscentrum
Het college van burgemeester en wethouders van Bernheze wil bijdragen aan de opvang van mensen die gevlucht zijn en hen een veilige plek bieden in onze samenleving.

Daarom heeft het college op dinsdag 12 januari besloten de gemeenteraad voor te leggen, medewerking te verlenen aan de komst van een asielzoekerscentrum op het perceel aan de Ruitersweg-West, tussen de Nieuwstraat en Ruitersweg-West in Heesch, voor maximaal 500 mensen, voor maximaal tien jaar. Burgemeester Marieke Moorman: “Het college vindt dat mensen in nood die afhankelijk zijn van ondersteuning, moeten kunnen rekenen op de gemeente Bernheze en haar inwoners. We voelen ons als college verantwoordelijk en willen actief bijdragen aan een oplossing voor de opvang van asielzoekers en hen toekomstperspectief bieden. Bernheze neemt daarmee haar verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen.“

Locatie
Het college heeft eerst onderzocht of er binnen de gemeentegrenzen gebouwen beschikbaar zijn, die geschikt te maken zijn voor de opvang van asielzoekers. Dat blijkt niet zo te zijn. Daarna hebben we gekeken of er percelen zijn, die voldoen aan de criteria van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wat betreft omvang, beschikbaarheid en bereikbaarheid. De locatie aan de Ruitersweg-West in Heesch voldoet als enige aan deze criteria. Vervolgens heeft het college de afweging gemaakt of een asielzoekerscentrum van deze omvang verantwoord en passend is op deze plek in Heesch.

Voor de opvanglocatie is ongeveer 4 hectare nodig. De grond is eigendom van de gemeente en wordt op dit moment tijdelijk verpacht als landbouwgrond. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de komst van een azc, stelt het college de grond beschikbaar aan het COA. Het COA is vervolgens verantwoordelijk voor het bouwen en beheren van de opvanglocatie. Voor het gebruik van de locatie en het plaatsen van woonunits, heeft het COA een tijdelijke omgevingsvergunning nodig voor de duur van tien jaar. Het college kan deze vergunning binnen acht weken verlenen. Tegen het verlenen van de vergunning kan gedurende zes weken bezwaar worden gemaakt.

Als de gemeenteraad akkoord gaat met de komst van een azc, bespreekt het college met het COA de voorwaarden waaronder wij de vestiging van een azc acceptabel vinden. Deze worden vastgelegd in een bestuursovereenkomst tussen het COA en de gemeente. Na het sluiten van deze overeenkomst kan het COA plannen gaan uitwerken voor het inrichten en beheren van de locatie. Dit neemt ongeveer acht tot negen maanden in beslag.

Besluitvorming
Het college legt het besluit voor over de komst van een azc voor aan de gemeenteraad. Burgemeester Marieke Moorman: “Natuurlijk realiseren wij ons dat de mogelijke komst van een azc vragen oproept bij onze inwoners. Het college en de raad vinden het daarom van belang dat iedereen zich kan uitspreken over dit onderwerp. Daarom nodigen we inwoners en ondernemers van Heesch uit voor een informatiemarkt op dinsdag 19 januari en donderdag 21 januari. Ook kunnen inwoners zich over de komst van een azc uitspreken voor de gemeenteraad, tijdens een hoorzitting op 25 januari. De opbrengst van deze gesprekken neemt de raad mee in zijn beslissing. Wanneer de raad een besluit neemt is op dit moment nog niet bekend.

Planning
Na het sluiten van de bestuursovereenkomst kan het COA de plannen voor het inrichten en beheren van de locatie uitwerken en voorzieningen en faciliteiten gaan regelen. Hier betrekken zij omwonenden, ondernemers en maatschappelijke organisaties bij. Het gereedmaken en inrichten van de locatie neemt acht tot negen maanden in beslag.

Informatie
Meer informatie is te vinden op www.bernheze.org/vluchtelingen  en www.coa.nl .

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen