Dorpsnieuws

20160129-FL-Voorleesontbijt VOORKANTVanmorgen ben ik bij een voorleesontbijt geweest. Ik was uitgenodigd een dergelijk ontbijt in groep 3 openbare basisschool De Bolderik mee te maken. Het woord voorleesontbijt vertelt het al: de kinderen eten hun ontbijt op school en tegelijkertijd wordt er voorgelezen. Het voorleesontbijt wordt in alle groepen gehouden en uiteraard ben ik ook even bij de kleuters en groep 4/5 gaan kijken.

Meer foto's.

In de eerste week van januari vond al de landelijke aftrap plaats van het jaar van het boek en woensdag jongst leden zijn De Nationale Voorleesdagen van start gegaan. Die duren van 27 januari tot en met 6 februari 2016. Vandaar dit initiatief op de openbare school.
We mogen aannemen dat voorlezen op de basisscholen een regelmatig voorkomende bezigheid is. Gebleken is echter, dat dit thuis niet altijd het geval is. Dat is jammer, want voorlezen is goed voor de lees- en taalontwikkeling van de kinderen en daarom is het terecht, dat het voorlezen van boeken en verhalen gepromoot wordt. Verder is het gezegde ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ hierbij zeker van toepassing. Waar veel gelezen wordt gaan de kinderen dat vaak ook doen. Wist u dat kinderen die veel worden voorgelezen, in de hogere klassen wat beter uit de voeten kunnen met het vak begrijpend lezen?

Als het even kan, nodigen scholen tijdens de voorleesdagen bekende personen uit om te komen voorlezen in de klas. Op De Bolderik had men dit ook gedaan, maar desbetreffende bekende persoonlijkheid kon helaas niet aanwezig zijn. Daarom heeft Sandra Beuving, de bovenschoolse directeur van de Stichting OOG, deze ochtend die taak in groep 3 overgenomen. Stichting OOG is het bestuur van 18 openbare basisscholen in deze regio.

In groep 3 eten de kinderen eerst hun ontbijt bestaande uit een boterham die ze zelf hebben meegenomen en een bakje muesli met wat melk. Uitstekende muesli overigens, een cadeautje van De Halm. Een leuke manier om het voorleesontbijt te sponseren. Sandra leest na het eten voor uit het boek “De Kleur van Kobe” van Jacob Jan Voerman. Over Kobe de kameleon die heel veel kleuren bezit. Na afloop schenkt zij het boek aan de school.


Tekst en foto’s: Fred Lennings

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen