Dorpsnieuws

kasteel stempel_vrouw_Agatha_Custom
Het kasteel presenteert een expositie over zijn adellijke zegelstempels en vrouwe Agatha.
Expositie Kasteel Heeswijk 
Zondag 16 juli t/m zondag 3 september
Openingstijden in de vakantieperiode: maandag t/m donderdag en zondag
11.00 – 17.00 uur.
Entree kasteel: € 10,00 volwassenen, € 6,00 kinderen
Kinderen t/m 12 jaar kunnen meedoen aan de ontwerpwedstrijd ‘Ontwerp je eigen familiestempel’.
Kasteel Heeswijk kwam in de zeventiende eeuw in handen van een Haagse familie. Anderhalve eeuw lang heersten Hollanders over de Brabantse heerlijkheden Heeswijk en Dinther. Onlangs kwam het kostbare zegelstempel van kasteelvrouwe Agatha weer terug op Heeswijk. Vanaf 1648 behoorde het noordelijk deel van Brabant definitief bij de Nederlandse Republiek. De Spanjaarden waren verjaagd tot onder Eindhoven en ‘Staats-Brabant’ werd geregeerd vanuit Den Haag. Hollanders werden bestuurders in Brabant. Rijke Hollanders kochten graag een heerlijkheid om een adellijke status te krijgen.
Op Kasteel Heeswijk kwam uiteindelijk een Hollandse kasteelvrouwe te wonen: Agatha Briel uit Delft. Haar persoonlijke zegelstempel kwam onlangs terug op het kasteel, als geschenk van een particulier.
 Hoe kwam een Delftse dame op een Brabants kasteel terecht?
In 1649 kwam Kasteel Heeswijk in bezit van de legerofficier Matthijs van Asperen (gehuwd in Den Haag). Die maakte echter zoveel schulden bij de juwelier Gerard Maes in Den Haag, dat hij zes jaar later in ruil zijn kasteel moest afstaan. Na het kinderloos overlijden van Maes en zijn weduwe erfde in 1684 haar neef mr. Jacob van der Hoeven het kasteel met alle heerlijke rechten die daarbij hoorden.
De – eveneens Haagse - Van der Hoeven was stadsbestuurder in Den Bosch. Zijn vrouw Agatha Briel kwam uit een Delftse regentenfamilie. Zij maakten van het kasteel een luxe buitenhuis en voelden zich echte adel. Ruim 150 jaar zouden zij en hun afstammelingen hier de scepter zwaaien.
Plaats reactie