Dorpsnieuws

Molenhuis HeeswijkEindelijk is er een nieuwe eigenaar gevonden voor het pand Heibloemsedijk 20. Er hadden zich meerdere gegadigden gemeld, maar die haakten bij nader inzien steeds af. Uiteindelijk besloot Pedro Schamp met zijn gezin daar te komen wonen.

 

Molenhuis minicampingHij is bouwkundige en woont in De Rips. Ze bewonen daar een woning, die Schamp indertijd zelf heeft opgeknapt. Nu gaat hij dus weer opnieuw met een verbouwing beginnen met inachtneming van de status: gemeentelijk monument. Er zullen waarschijnlijk veel opstallen gesloopt worden, waaronder het vervallen houten gebouw van de plaatselijke jachtvereniging. Daarnaast staan er nog een spoelkeuken en toiletgebouw voor de campinggasten.

Meer foto's.

Overdracht
Per 27 maart 2020 heeft de familie Schamp een huurovereenkomst met de erven Van den Bogaerde gesloten. Zij verblijven er zo af en toe al. Op 1 januari 2021 gaat het pand pas op de nieuwe eigenaar over. Maar de camping sluit nu al. Daarom zijn alle verwijzingsborden al weggehaald.

Historie
Baron Van den Bogaerde kocht deze boerderij in 1846. De naam Molenhuis is te danken aan de Heeswijkse standaardmolen, die ernaast stond. In die tijd huurde Jan van Gestel de boerderij. De molen was in 1810 al verhuisd naar het dorp. De familie Kluijtmans en de familie Langenhuijzen woonden er. Vanaf 1972 woonde er de jachtopziener van het kasteel waaronder de familie Welten, die met de camping begon.

Anti-kraak
Na het afsluiten van een gebruikersovereenkomst is René van der Pas er met zijn zus Wilma en haar man Marius in 2012 samen komen wonen. Zij wonen er als het ware anti-kraak onder voorwaarde dat ze klein onderhoud plegen. Het terrein naast de woning wordt gebruikt als minicamping.

Ongedwongen
Het beleid van de beheerders was: gezelligheid staat bovenaan. Dat blijkt, doordat er regelmatig een aantal trouwe bezoekers kwamen, die min of meer kind aan huis waren. Ook een groep vaste seizoenkampeerders weet ieder jaar de weg naar Het Molenhuis te vinden. Een gedeelte van de spelersgroep van De Kersouwe kwam er meerdere jaren, in de week voorafgaand aan de première, kamperen. Waren er mensen die wilden komen logeren, stond er altijd wel een caravan klaar. Dit kon gebeuren bij de jaarlijkse solex race, voor deelnemers aan de Jeugd- en Gezinsvierdaagse, of voor bezoekers aan De Kersouwe. Zo is het ook wel eens voorgekomen dat er een familiereünie werd gehouden. Ook was het traditie dat er ieder jaar een redactievergadering van d’n HaDeejer werd gehouden. Dan telt zeker mee, dat René lid van de redactie is. Er heerste altijd een vrije en ongedwongen sfeer op de camping.

Voorhuisje
Wilma van der Pas en haar man Marius zijn inmiddels verhuisd naar Berlicum. René kan in het ‘voorhuisje’ blijven wonen tot eind van dit jaar. Maar camping Het Molenhuis is nu al ter ziele. René: ”Het was een geweldig avontuur, dat nemen ze niet meer van ons af, dat neem je heel je leven mee.”

Tekst en foto's: Peter Kriele

Reacties   
0 #3 put Mirjam 19-08-2020 17:25
Jammer door corona mijn moederdag cadeau nog niet kunnen doen. Altijd een dagje uit. Mijn ouders hebben trouw op de minicamping gestaan ik ook trouwen en wij hebben er nog 2 teckkels gekocht. Het was de bedoeling om nog 1 x bij jullie te komen kijken, stoeltjes mee, kan koffie, herinneringen op doen. Zou het nog mogen? volgende week
Citeer
0 #2 Hazales. 11-04-2020 12:31
Gezellige camping jammer,helaas dat alle mooie dingen verblijven,mooie man eigenlijk voorbestemd,door dorke´s um broeder te worre hi echt zen roeping gemist,dont worry,be happy,alles kumt goeiid.groeten ut Hazenleger.
:eek: :eek: :eek:
Citeer
0 #1 Ellen 04-04-2020 19:28
Zó jammer! Deze plek was heel bijzonder voor heel veel mensen... :sad:
Citeer
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen