Dorpsnieuws

Bernheze logoDe coronacrisis raakt ook verenigingen en stichtingen. Diverse gesubsidieerde organisaties en gemeenschapshuizen in Bernheze hebben financiële problemen. Om hen te ondersteunen, neemt de gemeente aanvullende maatregelen.

De maatregelen houden in dat niet-professionele gesubsidieerde organisaties het subsidiebedrag van de rest van het jaar nu zo snel mogelijk in één keer uitbetaald krijgen. Voor professionele gesubsidieerde instellingen geldt maatwerk. De gemeenschapshuizen Servaes, De Wis, De Stuik en Nesterlé krijgen eenmalig € 4.000,- ter ondersteuning. Met De Pas worden aparte afspraken gemaakt.

De bedoeling van de maatregelen is om de liquiditeitspositie van de organisaties te versterken. Wethouder Rien Wijdeven: “Veel gesubsidieerde organisaties hebben door de coronamaatregelen moeite om hun exploitatie rond te krijgen. Onder andere doordat barverkopen en entreegelden zijn weggevallen. Door de subsidie van het hele jaar nu in één keer uit te betalen, willen we organisaties ondersteunen om deze moeilijke periode te overbruggen. De vier gemeenschapshuizen in onze gemeente ontvangen geen subsidie. Daarom ontvangen zij eenmalig hetzelfde bedrag als ondernemers via de landelijke regeling.”

Overige maatregelen

De aanvullende maatregelen helpen verenigingen en stichtingen om over voldoende financiële middelen te blijven beschikken. Het is geen regeling om inkomstenverlies te compenseren. Er zijn ook diverse landelijke regelingen waar verenigingen en stichtingen aanspraak op kunnen maken. Ook heeft de gemeente Bernheze algemene maatregelen genomen zoals een verlenging van de betalingstermijn van 30 naar 90 dagen en uitstel van betaling van belastingen.

Plaats reactie