Dorpsnieuws

HD bigband met W. HeijmanInterview met Rico van Hooren 

De aanleiding voor het oprichten van deze bigband ontstond bij Rico tijdens de repetities voor Dinther Proms in 2015.

HD bigband te Veghel in 2018Toen hij vervolgens als gitarist gevraagd om in te vallen bij de bigband in Veghel vroeg hij zich af of ze in Heeswijk-Dinther niet zelf met een bigband konden beginnen.
Vervolgens ging hij enthousiaste mensen bij elkaar zoeken om een combo te vormen. Hij informeerde bij de fanfare en de harmonie. De eersten die daar op zijn uitnodiging ingingen waren John van de Voort en zijn dochter Lieke, die beiden op trompet spelen. Vervolgens kwamen er nog twee saxen en een trombone bij en daarna nog een zangeres, trombonist, bariton en twee tenorsaxofonisten. Op die manier kon met 10 personen van start worden gegaan. Er is bladmuziek op de kop getikt. En er werd een repetitieruimte gevonden in de Muziekfabriek bij de Abdij. De eerste repetitie was op 16 februari 2016 tevens de oprichtingsdatum van de band. In het begin hadden ze nog geen eigen dirigent, omdat die voor hen te duur was. Daarom heeft Rico eerst even de band begeleid totdat ze Harrie de Wijs uit Oirschot konden strikken. Hij vraagt een bedrag dat binnen hun budget valt en dat is op te brengen omdat dit gedekt wordt door de contributie van de spelers.
Als ze na de repetitie even willen afzakken gaan ze naar de Zwaan.

Naast de wekelijkse repetities moest er natuurlijk ook worden opgetreden. Dat was onder andere met Carnaval in 2017 in de Toren. Maar – zoals gebruikelijk met Carnaval - hield het feestvierende gezelschap niet stil en overstemde het de Bigband. Een volgend optreden dat veel beter in de smaak viel was samen met het smartlappenkoor de Borrelnoten onder leiding van Peter Smulders. Maar begrijpelijk voor zo’n jonge band vielen er nog wel eens spelers uit en moesten er weer anderen gezocht worden. Toch lukte het hen om op 17 december 2017 met Kerstmis samen met de Borrelnoten een uitvoering in de Zwaan te geven.
Een volgend optreden was in 2018 bij Fabriek Magnifique op een mooie plek in het Julianapark, in Veghel.


Helaas kwam er eind 2018 even de klad in. Er zat geen vooruitgang in de band en ze moesten even stoppen om daarna weer een doorstart te maken. Op zondag 21 juni 2019 (begin van de zomer) was er toch al weer een optreden bij het proeflokaal van het abdijbier bij de abdij van Berne in het kader van “Vier het leven” en op 22 september 2019 een optreden ter gelegenheid van de opening van het Plein 1969.


Om de bezetting weer op peil te brengen werd op dinsdag 1 oktober 2019 een inlooprepetitie in de Muziekfabriek gehouden om meer mensen te werven. Dat had resultaat. Er kwam een zanger bij in de persoon van Wim Heijman uit Veghel. Dit mede dankzij Wim-Jan Traa, die zich van te voren al als drummer had gemeld. Ook Wilhelm v.d. Wijgert kwam er als basgitarist bij.
Zodoende bestaat de Bigband nu uit 15 man. Rico hoopt er nog wel enkele tenorsaxen, trombonisten een een zangeres bij te krijgen, zodat er een goede balans is met de andere instrumenten.
Rico moet toegeven dat het een hele organisatie is om een bigband op te richten en in stand te houden, maar gelukkig is er nu een vaste kern, die de boel overeind weet te houden en zorgt voor de nodige gezelligheid. Daarom bedankt hij ze allemaal hartelijk en hoopt hij dat ze de komende jaren nog veel samen mogen musiceren

Het eerstvolgende optreden is -als de Corana-crisis geen roet in het eten gooit - op 2e Pinksterdag 24 mei t.g.v. het 900-jarig bestaan van de Norbertijnen.

Rico heeft zijn opleiding gehad bij de muziekschool in Heeswijk eerst blokfluit en later gitaar. Hij heeft daarna bij musical- en promconcerten gespeeld en Henk Habraken (inmiddels overleden) begeleid, terwijl hij al 15 jaar optreedt bij de groep Dreamfield met Crist Dekker , René Heesakkers en Marga van den Broek.

www.hdbigband.nl 

Peter Kriele

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen