Dorpsnieuws

plant bomen Donkeren dijk"Voor een leefbare wijk": de ondertitel op de folder van Joost. Op 16 maart viel het me op, dat er gaten gegraven werden in de plantsoenen voor de bejaardenwoningen aan de Hertog Janstraat, de Donkeren dijk en de Emmastraat in Heeswijk-Dinther.

plant bomen Hertog JanstraatIk werd nieuwsgierig en hoorde van één van de gravers van de Weenex.nl groep uit ‘s-Hertogenbosch, dat er de volgende dag bomen in zouden worden geplant.
De dag erop gebeurde dat dus ook en zocht ik contact met één van de bewoners daar, namelijk Riek Kuys.
Zij vertelde mij het hele verhaal.
plant bomen JoostDe bewoners daar zijn van te voren door de woonstichting Joost gevraagd welke boom ze voor hun huis wilden hebben. In dit geval werd het bij Riek Kuys-van Esch: een sierappel. Diezelfde plantdag kreeg ze uitleg over die boom en de betekenis ervan.

An van DrielDit gebeurde door middel van een bloempotje van Miranda, de bloemist . Bij haar werd het: de sierappel, de malus “Evereste”.
Hij wordt 5 à 6 meter hoog, de bloemen komen in mei en zijn helder-wit, de sierappel is geel-oranje, terwijl er zelfs bij staat hoeveel CO-2 hij per jaar opneemt; bovendien geven ze in de zomer de nodige schaduw.
Ter aanvulling: Het volgende verhaal stond er op de website van de woonstichting Joost:
"Wat doe je als de bomen al besteld zijn en de nationale boomfeestdag opnieuw wordt verzet in verband met corona? Dan maak je er gewoon op een andere manier een feestje van. En dus ging er vandaag een bestelbus vol met vrolijke plantjes naar Heeswijk Dinther. Resultaat? 30 blije bewoners! Allemaal een mooie passende boom in de voortuin en wat leuke bloeiende bloembollen voor op tafel. En al dat groen is niet alleen mooi, maar vooral ook heel nuttig. Wist jij dat een boom zorgt voor schonere lucht, en je tuin op warme dagen 5° C koeler kan maken?"

Peter Kriele

www.wonenbijjoost.nl 

 

Plaats reactie