Dorpsnieuws

kerkuil vliegend in W.kerkNa veel jaren afwezigheid zijn er broedende kerkuilen terug in de Sint Willibrordus kerk in Heeswijk!

foto: Roger van de Ven, Monumentenwacht

 foto: John Davies.

De laatste twee jaren is er bij de nestkast controles een kerkuiltjes in kerkkerkuil gesignaleerd, maar elke keer was er maar één.

In augustus 2020 heeft ook een medewerker van Monumentenwacht Noord Brabant een kerkuil onder het dak gezien. Hij heeft die – al vliegend - kunnen fotograferen, omdat hij gevangen zat en weer vrijgelaten moest worden. Bij onze inspectie op 5 juni jl. hadden we dus goede hoop dat er nog een kerkuil aanwezig zou zijn. Met een beetje geluk zou die inmiddels een partner hebben kunnen vinden. Dat was ook zo en we waren toen blij om twee grote uilskuikens van een week of zes te zien - ze zullen nog ongeveer drie weken in de kast blijven en dan uitvliegen. De kast hangt niet in de toren maar helemaal achterin de kerk boven de gewelven met een uitgangspijp richting het kerkhof.
Tegen de schemering is het goed mogelijk, dat je de ouders boven het kerkhof kunt zien vliegen om muizen voor de jonkies te gaan vangen. 

John Davies

John Davies van de Werkgroep Uilenbescherming van het IVN afd. Bernheze inspecteert al jaren met enkele anderen de uilenkasten in Heeswijk-Dinther.

www.ivn.nl/bernheze

 

 

Plaats reactie