Dorpsnieuws

kruidentuin zonnebloem Hoe gaat het nu met de kruidentuin bij de Abdij van Berne?   

 In het voorjaar hebben we in een artikel verteld over de herboristenopleiding die José van der Heijden bij  De Sprenk in de Mortel is gaan volgen.

Zij zit intussen in het tweede jaar en is samen met een enthousiaste groep mensen uit het dorp druk doende met de Kruidentuin Zonnebloemenaanleg en het onderhoud van de Kruidentuin in de tuin van de Abdij van Berne. Henk van der Staak begeleidt hen daarbij. 

De werkgroep vertelt
Laten we beginnen met te vertellen dat we onze kruidentuin intussen de naam Kruidentuin Berne hebben gegeven.
Verder hebben wij als werkgroep tijdens de zomer met veel plezier in ons tuintje gewerkt. En al doende hebben we ook veel geleerd. Ons uitgangspunt was steeds dat, als wij goed voor dat stukje aarde zorgen, de aarde ook goed voor ons kan zorgen. Er groeide dan ook van alles. De Zonnebloemen hadden de overhand, maar ook het Mosterdzaad, het Hazenpootje, de Zonnehoed, de Oregano, Munt, Citroenmelisse, het Rapunzelklokje, Sint Janskruid, Mariadistel, de Artisjok en nog veel meer. Een cirkel vol natuurlijke kracht.
Het was voor ons een aardigheid om te zien hoeveel interesse er al van de mensen uit het dorp, voor onze tuin was. De bedoeling is dan ook, dat we het komend jaar rondleidingen gaan geven en vertellen over de geneeskracht, het gebruik van de planten en wanneer en hoe je ze het beste kan oogsten en bewaren. Maar daar horen jullie in de toekomst meer over.

Jose Kruidentuuin

José van der Heijden over het komend jaar
Tijdens de herfst trekt alle kracht uit de plant de wortel in en dat houdt in dat er rust in de natuur komt. Ook wij hebben dan even weinig activiteiten in de kruidentuin. Wel gaan we al op tijd beginnen met zaaien en stekken en straks in maart gaan we samen met onze begeleider de tuin weer voorjaars klaar maken.
Toen ik voor deze studie koos was het niet mijn bedoeling om nog een bedrijfje te gaan beginnen of zo. Maar mijn streven was wel om mijn kennis over de planten, die ik weer van mijn vader mee gekregen heb, en waar ik nu tijdens de opleiding ook weer over leer, uit te dragen aan de mensen in ons dorp. En toen ik dit met de werkgroep besprak, konden we er ons allemaal in vinden. Zelf er over leren en onze kennis delen met de mensen die interesse hebben. Dat is ons doel.

kruidentuin 2Jullie horen nog van ons. We hopen dat de kruidentuin er volgend jaar ook weer prachtig uit gaat zien zodat we jullie in het voorjaar en de zomer kunnen begroeten en een hoop kunnen vertellen over alles wat er groeit en bloeit. We wensen jullie een mooi najaar en winter toe.

Tekst: De werkgroep van Kruidentuin Berne.

Foto's: Peter Kriele dd. 20-8-2021 en Marjon van Herpen

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen