Dorpsnieuws

beelden in boekwinkel 1Bij mijn wekelijkse fietstocht langs de boekwinkel van de Abdij zag ik daar enkele manshoge beelden staan. Ik zag wel dat de beelden in de loop der jaren wat geleden hadden. Desondanks betekenen ze best enige verrijking van de winkel.

beelden in boekwinkel 2Ik informeerde daarna bij de Abdij en werd door Theo Kennis van het volgende in kennis gesteld.

“In 1969/1970 werd het orgel van de abdijkerk gerestaureerd. Organisten uit binnen- en buitenland hebben er toen voor gepleit dat het hele mechaniek van het orgel in de kerk zou komen en dat het voorfront van het orgel geplaatst zou worden in de apsis van de kerk. Dit is toen zo gerealiseerd. Maar daarvoor moesten vier heiligen beelden verwijderd worden. Ook  dat laatste gebeurde. Die beelden hebben dus 51 jaar een verborgen leven geleid, maar zijn onlangs weer te voorschijn gekomen.
Ze sieren nu de boekwinkel. Het zijn de H. Augustinus, wiens regel wij volgen, Sint Jan de Doper, de tweede patroon van de abdijkerk en Sint Jan de Evangelist, de patroon van ons bisdom, en tenslotte de H.Adrianus van Hilvarenbeek, martelaar van Gorcum en Norbertijn”.

Tekst en foto’s : Peter Kriele

 

Plaats reactie