Dorpsnieuws

q koorts1-onderzoek naar longontsteking rondom geitenhouderijen. Mensen die in de buurt van geitenhouderijen wonen hebben vaker een longontsteking. Wetenschappers van het RIVM, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en NIVEL doen onderzoek naar de oorzaken daarvan binnen het programma “Veehouderij en Gezondheid Omwonenden”.

Hoe de onderzoekers dat doen leggen ze uit in een informatieve video op https://www.rivm.nl/veehouderij-en-gezondheid/vervolgonderzoeken-vgo.

De wetenschappers onderzoeken mensen met een longontsteking die zowel dichtbij als verder weg van geitenhouderijen wonen. Om die resultaten goed te kunnen vergelijken, onderzoeken ze ook mensen zonder longontsteking.

Voor dit onderzoek hebben zo’n 2400 mensen via de post een uitnodigingsbrief gekregen met de oproep om deel te nemen. Van deze genodigden doen op dit moment 800 mensen mee. Voor het onderzoek is het waardevol als meer van de genodigden zich aanmelden. In de uitnodigingsbrief staat beschreven hoe zij zich kunnen aanmelden voor deelname aan het onderzoek.

De metingen bestaan uit een keel- en neustest, bloedafname en een longfunctietest. In totaal duurt dit ongeveer 45 minuten.

Bijdragen aan de wetenschap

Deelnemen aan dit onderzoek draagt bij aan het achterhalen van de oorzaken van het vaker voorkomen van longontsteking bij mensen die in de buurt wonen van geitenhouderijen. Deelnemer Jan-Jaap uit Budel-Dorplein: “‘Ik vind het fijn om op deze manier bij te dragen aan de wetenschap en ik heb het huisbezoek als heel prettig en gezellig ervaren.”

Het onderzoek bij mensen zonder longontsteking wordt uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, en loopt tot het einde van de zomer 2022. De onderzoekers hopen dat veel genodigden zich nog zullen aanmelden.

Plaats reactie