Dorpsnieuws

220709 rva imker24Dit was de vraag tijdens de Landelijke Open Imkerij dagen bij imkerij ’t Polleke, waarvan de elfde editie plaats vond op 9 en 10 juli.
Met een gratis entree en mooi weer was het voor iedereen leuk en leerzaam om de imkerij te bezoeken. De wereld van de bijen is een wonderlijke wereld en trok veel bekijks.

De Open Imkerij dag is er op gericht dat iedereen, van jong tot oud, het houden van honingbijen van nabij kan meemaken. Hiermee vindt er kennisverbreding plaats die dringend nodig is.
Tijdens deze dagen werd verteld wat de functie van de bijen in de natuur is. Hoe en waarom het volk honing maakt en imkers het kunnen oogsten.

Op diverse manieren werd de wereld van de bijen steeds duidelijker, door te doen, te zien en te beleven. De imker liet zich steken en liet daarbij ook zien hoe de angel het beste kon worden verwijderd.
Er werd honing geslingerd, was gegoten, kaarsen gemaakt, geknutseld en nog veel meer.
Er was ook een mogelijkheid om zelf een insectenhotel te maken, want niet alleen mensen, ook de insecten hebben het steeds moeilijker om een eigen huisje te hebben. Het klinkt misschien raar, maar ook bij de insecten is er sprake van woningnood.

Klik hier voor foto's.

Alle bezoekers ontvingen bij aankomst een pen en papier met quiz vragen. Als je de antwoorden allemaal had, dan wist je bijna alles van de bijen.
Want weet u het antwoord op een paar van deze vragen: ‘Wanneer gaat een bij van een rondedans naar een achtdans? Hoe oud wordt een werkbij in de zomer? Hoeveel nectar moet een bij halen voor 1 kilo honing? Wat is een bijenkroeg?’.
Wilt u het antwoord alsnog weten? Dan bent u vrij om bij imkerij ’t Polleke een afspraak te maken voor een informatieve excursie. Ook na deze dagen vertelt Peter van der Pol enthousiast over deze wonderlijke wereld.

Tekst: Anja van Aarle

Foto's: Rien van Aarle

 

Plaats reactie