Dorpsnieuws

schob bij museumboerderij 1Opening nieuwe schob van de “Meierijsche museumboerderij” op zaterdag 15 april 2023

In de nacht van 10 op 11 oktober 2021 brandde de schob bij de museumboerderij af.

nwe schob museumboerderij P.KEven zat het bestuur in zak en as. Maar dankzij de hulp van de Stichting het Geleer, die de eigenaar is van de gebouwen, werd al snel actie ondernomen.
Hans van Sleuwen, voorzitter van de museumboerderij memoreerde dit gebeuren bij opening van deze bijeenkomst in Boerderij de Leygraaf.
nwe schob museumboerderij TerpstraHij was blij dat de schob kon worden geopend en dat er zovelen aan de uitnodiging gehoor hadden gegeven. De museumboerderij is onder meer van belang voor de educatie van de schooljeugd. Er komen nu zelfs meer groepen, dan vóór de coronatijd.
Hij hoopt ook dat de naastgelegen Wildhorst snel wordt opgeknapt. Daar kan ook de museumboerderij en het toerisme van profiteren. En hij richtte zich hiervoor tot wethouder Tielemans.
Vervolgens nam Jan Nelissen, voorzitter van de Stichting het Geleer het woord en zei, dat de gebouwen goed verzekerd waren. Daardoor kon snel gehandeld worden. Men ging in zee met de plaatselijke aannemer V & S Authentiek bouwen, een bedrijf gespecialiseerd in houten constructies zoals spanten en gebinten en men vond ook een ter zake kundige architect namelijk John van Lierop. Dankzij een goede samenwerking , zo zei Jan Nelissen, kon de schob al in 1 ½ jaar opgeleverd worden. Dat zie je lang niet overal gebeuren. De eigen vrijwilligers, zo zei hij, hebben, om het werk af te ronden, vele uren gemaakt om het terrein te bestraten.
Tenslotte sprak wethouder Marius Tielemans en zei dat de kinderen met het bezoek aan de museumboerderij ongewild wat meenemen van de geschiedenis en sprak vol bewondering voor het werk en de inzet van de vrijwilligers van de museumboerderij.
Hij zegde toe graag een onderhoud te willen hebben met het bestuur van de museumboerderij over de nieuwe ontwikkelingen op de Wildhorst.
Tussen de sprekers door trad het Ensemble uit Vorstenbosch op. Zij zongen onder begeleiding van een gitaar toepasselijke liedjes van Ad de Laat en Gerard van Maasakkers en ook het liedje Het dorp van Wim Sonneveld met een tekst speciaal gemaakt ter gelegenheid van de opening van de nieuwe schob.
Tegenover Boerderij de Leygraaf, aan de overkant van de weg, werd de deur van schob geopend door een kleinkind van Jo Sigmans, waarvan Miet, de echtgenote, ook aanwezig was. Zij waren de voormalige bewoners van de boerderij.
Vervolgens was er in de schob een gezellig samenzijn met een drankje en een hapje. Dat werd weer opgeluisterd door het Ensemble uit Vorstenbosch

Peter Kriele

foto's : Peter Kriele en Dirk-Iede Terpstra

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen