Dorpsnieuws

thumb 150727 FL meander van de AaTwee weken geleden vertelde José van der Heijden over de herinrichting van de ecologische verbindingszone langs de Aa. Vandaag ben ik er eens gaan zien hoever de werkzaamheden gevorderd zijn.

Klik hier voor fotos

 


Opgewacht door een kievit, die steeds opnieuw schel kierend om mij heen vliegt, loop ik het terrein op. De vogel gaat heel brutaal, herhaaldelijk recht voor me op de grond zitten. Uiteraard kan ik het dan niet laten een foto van deze boze, verstoorde vogel te nemen.

Ik kom echter niet voor hem, maar voor Gijs van Schaijk, stagiair bij Waterschap Aa en Maas, die mij vertelt over de vorderingen van de graafwerkzaamheden en het zogenaamde laarzenpad.
De voortgang van de werkzaamheden is duidelijk zichtbaar. De geul van één van de nieuwe meanders is al helemaal uitgediept, maar nog niet verbonden met de Aa. Dat gebeurt pas als de werkzaamheden bijna gereed zijn. Verschillende poelen zijn reeds op de goede diepte gebracht.
Het laarzenpad is een onderdeel van het recreatieplan van het waterschap.
Daarbij is het uitgangspunt, dat de recreatie de natuur niet verstoort. Een laarzenpad is daar een onderdeel van. Er wordt overigens geen pad aangelegd, maar men kan door een hekje gaan en over het gras langs de rivier gaan lopen. Als veel mensen dat doen, ontstaat er vanzelf een wandelpad, zegt Gijs.
In dit deel van de verbindingszone begint het pad meteen links over de Aabrug in de Avesteijnstraat.
Je kunt vanaf dat punt in de toekomst aan de westkant van de Aa wandelen naar de brug bij de Kildonkse molen. En hoe dan verder? Dat kan Gijs mij niet vertellen. Wel dat bepaald is, dat honden aangelijnd moeten blijven, want het nieuwe natuurgebied zal door vee begraasd gaan worden.

Tekst en foto's: Fred Lennings.

Plaats reactie