kaft dagboek c habrakenDE INVASIE IN NEDERLAND 1944

Woensdag 27 september 1944

In de nacht van dinsdag op woensdag sloegen verschillende granaten in de buurt van Dinther en Heeswijk in, 's Morgens ook nog steeds overzuisen van granaten.

De Duitsers zijn woensdagmorgen spoorloos uit Dinther verdwenen. Men zegt dat ze op vlotten en over de sluis het kanaal overgevlucht zijn. De stemming in de schuilkelder is pessimistisch. Om ongeveer drie uur in de n.m. stijgt er echter een gejuich op. De Engelsche pantserwagens komen langs de Aa en rijden door de tuin van Kuypers en zo verder door velden en sloten Heeswijk in. De stemming wordt beter. We durven eens even buiten de schuilkelder te kijken.

We zien nu dat er van alle kanten pantserwagens komen opduiken. Alles wordt afgezocht naar Duitsers. Ook bij ons thuis komen pantserwagens over den akker.

Even nog naar huis geweest en bij van Zutphen aangeloopen. Vader is niet erg fiks. Ik zie juist dat het huis van de klompenmaker van Zutphen en de wed. Riel die al gedeeltelijk verwoest waren, nu nog door granaten in brand worden geschoten.

Ook in Heeswijk worden door pantserwagens vele huizen in brand geschoten. Overal brandt het. Vooral in den avond is het een echt oorlogsgezicht. Steeds komen er in ons dorp meer tanks en gevechtswagens.

In de schuilkelder gekomen krijg ik heerlijke stamp. Gezamelijke pot. De stemming wordt opgelucht en vrolijk. In de v.m. toen de granaten insloegen was de toestand kritiek. Er werd echter vurig gebid en toen de nood het hoogst was, was de redding nabij. Er komen Engelsche soldaten in de schuilkelder kijken. We konden weer geruster naar buiten om brood enz. gaan te halen, wat in de v.m. gezien het gevaar dat er dreigde niet verantwoord was.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app