kaft dagboek c habrakenDE INVASIE IN NEDERLAND 1944

Zaterdag 14 oktober 1944

Van vrijdag op zaterdag vrij rustig. In de morgen meer activiteit in de Wijbosche bossen.

Ik ben even naar huis geweest waar vader en zuster ook waren. Bij mijn ontwaken vanmorgen werd ik hartelijk gefeliciteerd door Maria op mijn verjaardag. Daar Maria en ook ik zelf meende dat ik vandaag jarig was. Maar thuis gekomen maakte mijn zuster me wijzer en zei dat ik zondag, dus morgen, pas verjaarde want het is vandaag pas de 14 oktober i.p.v. de 15 oktober zoals ik en Maria meende.

We moesten er beide om lachen, toen ik het tegen Maria vertelde. Dus ik had mijn verjaardag nog te goed. De pot verschafte vandaag erwtensoep. In de middag vielen er in de omgeving nog granaten. Om ongeveer vijf uur werd Johannes v.d. Zangen (den Baltus) en Wim van Erp, beide uit Heeswijk nog door granaatscherven gewond. Van der Zangen werd naar het ziekenhuis in Veghel vervoerd. De verwondingen zijn mij onbekend. Van Erp werd licht gewond aan het hoofd. De gewonde van donderdag Johan Juinen leeft ook nog. Er werd met den Eerwaarde Heer Kempenaars besloten om morgen (zondag) in de Boterkamer v.d. fabriek een H. Mis op te dragen.

Die dan kon bijgewoond worden door de bewoners van de schuilkelder en andere gelovigen. Ook werden er H. Missen opgedragen in de kloosterkapel en bij Adr. v.d. Heijden (Beugtse Barrier). Onze R.K. kerk werd bij de vliegtuigaanval van 26 september zodanig verwoest, dat er in lange tijd geen dienst kan worden gedaan.

Direct heb ik mede het lokaal schoon gemaakt en in orde gebracht. De benodigdheden voor de H. Mis werden bijeen gehaald en spoedig was de boterkamer omgetoverd in een mooi kapelletje. Meneer Pastoor was er uiterst over tevreden. Om vier uur werd op het kantoor van de fabriek biecht gehoord, waar ook Maria en ik gingen biechten om morgen onder de H. Mis de communie te ontvangen. Bijna alle kelderbewoners gingen biechten. Ook de zieken werden gebiecht. Dokter Lebeau bracht tegen de avond ook een bezoek aan de schuilkelder voor de zieke vrouwen, o.a. vrouw Verkuilen en vrouw Oosterhout. Volgens geruchten zou gisteren H. Hommeles afgebrand zijn. Maar dat is niet zo. Wel is gisteren het huis van Willem van Zutphen in de Laverdonk afgebrand. Deze boerderij is in brand geschoten.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app