kaft dagboek c habrakenDE INVASIE IN NEDERLAND 1944

Woensdag 1 November 1944

Een kalme rustige nacht. Vanmorgen is het zeer triestig en mistig weer. Er valt van die mistregen. De zon zal vermoedelijk niet door kunnen breken.


Het is echt Allerheiligen en Allerzielen weer, stil en doods. Vele mensen gaan vandaag naar het kerkhof om hunne dooden te herdenken en bloemen op de graven te plaatsen. Maar wel heel droevig zal die gang naar de kerkhof zijn, voor die mensen die in deze dagen van de invasie een of meer van hun naaste heeft moeten missen door het oorlogsgeweld. Deze graven zijn nog versch. En vele Vaders, Moeders, Broers en Zusters en vrienden, staan, of liggen, geknield aan het graf waar zij hun naaste moeten achterlaten.

Sommige Vaders, Moeders, Broers en Zusters laten hun tranen den vrijen loop. Andere bedwingen zich met groote moeite om niet in tranen uit te barsten. Weer andere staan roerloos en stijf aan het graf en hunne gedachte zijn bij de overledenen. Alleen God weet wat er in deze mensen omgaat. Maar zeker is, dat God aan allen de kracht zal geven om deze beproeving en zware tijden te dragen, tenminste, wanneerde mensen voor Onzen  Lieven Heer neerknielen en om zijne kracht en genade smeken. Want alleen God is het, die de kracht en de macht heeft dezen oorlog te doen eindigen. En wanneer de mensen weer naar God terugkeeren en alleen Hem als Heer en Meester erkennen dan zal God Barmhartig zijn en een spoedige rechtvaardige vrede over de wereld doen nederdalen tot heil van de mensheid.

Ik heb vandaag om half acht met Marie op de fabriek de H.Mis gehoord welke werd opgedragen door Leo Dirxs. Ongeveer drie uur in de n.m. met Marie naar de kerkhof gegaan en bloemen geplaatst op het graf van Anna v.d.Heijden. Ook bij de graven van de oorlogsslachtoffers hebben we een ogenblik gebeden.

Daarna een bezoek gebracht bij Arn. v. Osch. Daar hoorde ik vertellen van iemand die uit Deurne kwam dat de Duitsers daar weer een aanval hadden gedaan, maar de toestand was nu toch wel, zo dat de Engelsche de situatie weer meester waren. Verder verloopt den dag stil en rustig. Ik hoor weinig of zo goed als geen officiele berichten.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app