kaft dagboek c habrakenDE INVASIE IN NEDERLAND 1944

Maandag 27 November 1944

Van Zondag op Maandag zijn er vele granaten gevallen in Oss van over de Maas vandaan.

Vandaag berichtte Radio Oranje van de geweldige strijd die nog gestreden zou moeten worden door de Geallieerde legers, maar ook door de ondergrondsche verzetsbeweging in het nog bezette gebied van Nederland.

De mensen in Amsterdam zitten zonder licht, zonder gas, zonder water en bijna zonder Voedsel. Daarbij worden de mensen steeds opgejaagd door de verschrikkelijke razia's van de Duitsers. Onderduiken is nu bijna voort onmogelijk geworden. Zondagmiddag hebben de Geallieerde vliegtuigen een drietal gebouwen gebomb. In Amsterdam waar bureau's gevestigd waren van de Duitsers. In een gebouw kwamen 234 racketbommen terrecht. De gebouwen werden totaal verwoest en in asch gelegd. Den aanval werd uitgevoerd door 36 tijphoons vliegtuigen.

Vandaag hield H.M. de Koningin een toespraak tot het Ned. Volk over Radio Oranje.

Zij prees de stakende spoorwegmannen en spoorde de bewoners van het nog bezette gebied aan tot blijvend verzet niettegenstaande de grootte moeilijkheden op ieder gebied.

Zij sprak haar waardering uit over de Ned. Vrijwilligers die in Geallieerde legers meevechten. Aan de bewoners van Walcheren werd spoedige hulp toegezegd. De Koninging betuigde haar medeleven met de geteisterde steden en dorpen en deed een beroep op de mijnwerkers, om al hun krachten in te spannen, opdat er voldoende kolen zouden komen voor de verschillende bedrijven en voor de verwarming der woningen. Ook de huismoeders, die alles moeten missen wat ze noodig hebben, werden niet vergeten. Tenslotte vroeg hare Majesteit de boeren om te helpen, waar dit ook maar enigzins mogelijk is.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app