Redactioneel

170412-wvdl-AspergesVerekuilern72VOORKANTHet aspergeseizoen is weer aangebroken dus hadeejer.nl is weer op pad gegaan om eens vast te leggen wat er zoal komt kijken om de liefhebbers van deze groente tevreden te stellen. Als Hadeejer kom je dan vanzelf terecht bij Verkuijlen Groente en Fruit.

Verkuijlen heeft een areaal van 25 hectare aangeplant met asperges. Afhankelijk van het weer, wordt er per dag ongeveer 4 à 5 ton asperges geoogst. Per dag groeien de planten 8 à 10 cm. Op ieder veld wordt maximaal 1 maand gestoken. Daarna wordt er niet meer geoogst om de planten niet te veel uit te putten zodat er volgend jaar weer voldoende opbrengst kan zijn.

Na zeven oogstjaren moeten er nieuwe asperges worden aangeplant. Bij voorkeur op een nieuwe locatie. De planten zijn dan te oud en de grond is minder bruikbaar geworden voor de aspergeteelt.
Ook afhankelijk van het weer worden er op ieder bed om de 36 uur asperges gestoken.

Een team van dertig arbeiders is hiervoor iedere dag, 7 dagen in de week, van de vroege ochtend tot de late avond in de weer. Een vrachtauto rijdt continu af en aan om de gestoken asperges zo snel mogelijk naar de Boterweg te brengen waar dan meteen met de verwerking kan worden begonnen.
Eerst worden de asperges gewassen, daarna gedompeld in een waterbad met een temperatuur van 4 graden Celsius waar ze een nacht in blijven staan.
Vervolgens gaan de asperges naar de sorteermachines waar ze worden gesorteerd op lengte, dikte en vorm.

Kromme en andere afwijkende asperges worden apart verpakt en komen als “buitenbeentjes” ongeschild voor de halve prijs in de winkel.
Gebroken en beschadigde asperges worden voor een gedeelte geleverd aan een soepfabriek in Eck en Wiel en een soepfabriek bij Brussel.
Een ander gedeelte van deze tweede keus asperges wordt klein gesneden en verkocht voor groentepakketten.

De voor de winkelverkoop geschikte asperges gaan op transport naar de locatie aan de Vorstenbosscheweg waar ze volautomatisch worden geschild, verpakt per gewichtsklasse, gelabeld en geprijsd.
Kratten met de verpakte asperges worden op pallets gestapeld en geseald en zijn dan klaar voor aflevering; 24 uur per dag wordt ieder gedeelte van het hele proces op de computer gevolgd. Iedere kilo die wordt geoogst, verpakt en gelabeld wordt meteen vastgelegd. Ook de klant, AH in Zaandam, kan 24 uur per dag mee kijken om daar zijn bedrijfsvoering op af te stemmen.

In het hoogseizoen vertrekken er dagelijks 10 vrachtwagens vanaf de Vorstenbosscheweg om het “witte goud” af te leveren. Verder wordt een gedeelte van de oogst uiteraard ook aan de man gebracht in de eigen boerderijwinkel aan de Boterweg.
Er wordt niets van de asperges weggegooid. Alles komt in de voedselketen terecht. Zelfs de schillen worden gebruikt, als veevoer. Voor de bemesting van de aspergevelden wordt gebruik gemaakt van de afgewerkte, gecomposteerde grond van de aardbeienteelt.

Open dag,
Op tweede Paasdag wordt er door AH een open dag georganiseerd aan de Vorstenbosseweg 4a.
Ook de  boerderijwinkel op de Boterweg zal dan geopend zijn voor bezichtiging.
Voor het transport zal een gratis treintje pendelen tussen de verschillende locaties. Opgeven via:
Ook voor kinderen is er van alles geregeld. Zo kunnen ze b.v. aardbeien plukken en hun “oogst” mee naar huis nemen.
 
Aanvang 11.00 uur tot 16.00 uur.
 
 
Tekst: Harry Mikkers
Foto's: Wim van der Lubbe
Reacties   
0 #1 Verkuijlen 13-04-2017 16:20
Beste hadeejers, op 2e paasdag wordt de open dag gehouden op de Vorstenbosseweg (zonder ch) gehouden. Er zijn daar ook kraampjes met oa onze eigen aardbeien. De boerderijwinkel op de Boterweg is 2e paasdag ook geopend.
Citeer
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen