Redactioneel

240307 phe CafeElsie 1We zitten hier bij Hans en José van Café Elsie omdat ze na 29 jaar willen stoppen met het Café, het laatste Dorpscafé van Dinther. Het zoeken naar een opvolger is tot nu toe niet gelukt ..maar het is nog geen 1 september. Hans: ’’Het zal toch vreemd zijn als we sluiten, voor de biljartclub, schaakclub Caïssa en de Dartclub en voor ons.

Maar ook voor de vaste klantenkring, eigenlijk ‘vrienden’ zogezegd die hier elke week even binnenlopen voor een praatje en een potje biljarten. Voor hen worden dan de sociale contacten ook minder.
We hebben altijd goed voor ‘t welzijn van onze klanten gezorgd zodat ze veilig thuis kwamen als ’t eens een keertje uit de hand liep.
Het café is in 2020 nog helemaal opnieuw ingericht nadat er bij de buren brand uitbrak. Door de rook- en roetschade moesten de inboedel en de inventaris helemaal vernieuwd worden, er was niets van over. Hierdoor is het een heel mooi café geworden.“

Zomerkomkoep
Precies 25 jaar geleden heeft Hans samen met Rien van Esch van de Speelman de Zomerkoep opgericht voor iedereen in Heeswijk-Dinther met toen nog 11 kroegen in het hele dorp. Er deden 13 libre-teams mee en 6 driebanden-teams waarvan 10 teams van Elsie zelf. De Zwaan en In d’n Ollie zijn alleen nog over, beide in Heeswijk.

Winterkomkoep
De winterkomkoep wordt alleen in ons café gespeeld met tien teams, dat is ook altijd heel gezellig met uiteraard erwtensoep van Jantje…

Klik hier voor foto's.

Schaakclub Caïssa
Piet van Helvoort: ’’Aan de bar bij Jan van Erp is de schaakclub opgericht, in 1971. Toen Rien van Esch in 1993 de zaak overnam en omdoopte tot de Speelman konden wij blijven, net als alle andere clubs. In 2010 stopte Rien met de Speelman en zijn we gastvrij ontvangen bij Elsie. Daar spelen we tot volle tevredenheid in een sfeervolle afzonderlijke ruimte. We hebben 15 leden tussen de 14 en de 80 jaar. Ik ben bang dat we erop achteruitgaan, als we hier niet kunnen blijven.
Een van de oud leden, Frits Buys die vorig jaar stopte wil ook nog even laten weten dat hij het heel jammer vindt dat het café dicht gaat. ‘’Ik heb er altijd met veel plezier geschaakt en voor een klein dorp is het toch belangrijk dat er zoiets blijft bestaan. Eens per jaar was er ook een taartentoernooi, altijd op zondag, daar heb ik altijd zeer van genoten, heel speciaal’’.

Aan alles komt een eind
Hans: ’’Het pand heeft echt wel mogelijkheden om er iets in te beginnen, zoals het bouwen van 3 appartementen, detailhandel of eetcafé. Als het café blijft bestaan wil ik nog wel een paar avonden meehelpen om het af te leren, lacht hij.’’ José vindt het mooi geweest, ze wil graag stoppen en genieten van de vrijheid, niet meer gebonden aan tijd, en ze wil graag plaats maken voor jonge mensen.En zo komt er een einde aan een mooie tijd.
Toch hopen ze allebei dat de verenigingen kunnen blijven in ’hun’ café Elsie.


Foto’s: Piet van Helvoort
Tekst: Wilma van Zoggel

Reacties   
0 #1 Emmy 11-03-2024 20:33
Mooi stukje. Veel succes.
Citeer
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen