Redactioneel

240630 rva tuin24Voor iedereen met interesse voor volkstuintjes was er zondag 30 juni een open dag. Belangstellenden kregen een rondleiding, informatie, een kopje koffie of thee. Voor wie zich wilde inschrijven lag een formulier klaar.

Op het volkstuinencomplex aan de Koffiestraat is een grote diversiteit aan tuinen. Maar één ding hebben alle tuinen gemeen; er wordt biologisch, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen getuinierd, wat resulteert in een groot aanbod van diverse bloemen en planten. Van sierbloemen tot eigen groenten en fruit. Het is er allemaal.

Klik hier voor foto's.

Wat de tuinders dit voorjaar vooral heeft beziggehouden, is de verhuizing naar een nieuwe locatie, omdat het huidige terrein is bedoeld voor woningbouw. In overleg met alle leden heeft de vereniging een plan opgesteld voor een nieuw in te richten terrein. Dat plan is besproken met de gemeente.
Op dit moment is Volkstuinvereniging De Koffiestraat zover dat er ook al een nieuwe locatie op het oog is. Daarvoor is al bodemonderzoek gedaan om te zien of die grond geschikt is voor volkstuintjes en de eerste terugkoppeling bevestigt dat. Volkstuinvereniging De Koffiestraat wil er zeker van zijn dat de bodem schoon is, vrij van bestrijdingsmiddelen, PFAS en overige bodemverontreiniging, want de tuiniers eten immers bijna het hele jaar uit hun groentetuin.

De nieuwe locatie komt naar alle waarschijnlijkheid aan de Berg en Dalseweg en is dan, net als nu, een perceel van ongeveer 5000 m2 in totaal. Momenteel wordt bijna elke zes weken met de gemeente overlegd. De wensenlijst van de vereniging is daar voorgelegd.
Zo wil de vereniging op de nieuwe locatie een goed verenigingsgebouw laten bouwen met voldoende bergruimte. Verder wordt al druk gesproken over de indeling van het terrein en het type paden die kunnen worden aangelegd.
Kraanwater zal er niet meer zijn, maar omdat de planten nog steeds water nodig hebben is nu het laatste idee om een handpomp voor grondwater te plaatsen.

Ieder hoopt de tuintjes aan het einde van het seizoen te kunnen verhuizen. Het moment dat de planten in rust zijn. Dus het kan zijn dat de verhuizing van de tuinen eind 2025 plaatsvindt.
Omdat niet alle planten en bomen zich gemakkelijk laten verplaatsen worden nu al de nodige plannen gemaakt. Maar eerst moet het verenigingsgebouw zijn gezet en paden zijn aangelegd.

Kortom er gebeurt nu extra veel bij de vereniging, maar de gezelligheid blijft de boventoon houden. Op zaterdag is door iedereen druk gewerkt om alles gereed te hebben voor de open dag. Maar ook om af te stemmen wie op zondag aanwezig is, om bezoek te ontvangen en rond te leiden. Op zondag is er vooral veel bijgekletst op de momenten dat rondleiden niet nodig was en men even niet naar de tuin hoefde om te kijken.

Foto's: Rien van Aarle
Tekst: Anja van Aarle

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app

HaDee agenda