De herdenking van de gevallenen werd om 18.45 uur geopend in de Abdijkerk door Sanne van der Steen namens de Oranjecomités van Heeswijk-Dinther en Loosbroek. Vervolgens bracht pastor Frank van Roermund een persoonlijke herinnering uit zijn jeugd naar voren over het feit dat zijn vader als krijgsgevangene uit Oekraïne terugkwam. Maar dat hij, om zijn gezin daar niet mee te belasten, nooit over zijn ervaringen wilde vertellen.
Daarna hield burgemeester Mark de Man een toespraak in het kader van vrijheid en vrede.
Hierna las Tonny Jacobs van het voormalig Comité Burgerslachtoffers 1940-1945 de namen van de burgerslachtoffers voor, waarbij hij speciaal de nog jeugdige Piet Lunenburg uit Loosbroek aanhaalde.
Tussendoor werden twee intermezzo’s gespeeld op marimba door leden van de Koninklijke fanfare St.Willibrord uit Heeswijk en twee intermezzo’s met zang van het koor van het St. Barbaragilde.
Vervolgens lazen Liv van de Zandt en Pien van Helvoirt, leerlingen van de basisschool Het Mozaïk, een gedicht voor.
Daarna trok men met in stille tocht naar het Airborne Monument aan de Mgr.v.Oorschotstraat. Hier werd de taptoe gehouden en twee minuten stilte gehouden.
Vervolgens werden kransen gelegd door burgemeester Mark de Man, door Sanne van der Steen namens de Oranjecomités van Heeswijk-Dinther en Chantal Kanters namens het Oranjecomité van Loosbroek.
Vervolgens kwam de vendelgroet, werd door Floor van der Steen, Lauren Boer en Nille van Gerwen, leerlingen van de basisschool Het Mozaïk uit Heeswijlk-Dinther, een gedicht voorgelezen en zong men het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus.
Na afloop was er nog gelegenheid om in het Willibrordcentrum een kop koffie te gebruiken.
Foto's en tekst: Peter Kriele