Schieten

boogschietenPatrick Schuurmans (37) is schutter. Hij kan de roos niet zien, want hij is vrijwel blind. En toch raakt hij hem vaker dan dat hij hem mist. Vrijdag greep hij nét de Nederlands schiettitel voor visueel gehandicapten.

Drie jaar geleden ontdekte hij het schieten bij Hedilo in Heeswijk-Dinther. “Mijn oom is hier al heel lang lid en vroeg of ik een keer mee wilde naar een familieavond. Ik heb toen drie kwartier geschoten en één keer per toeval het kaartje geraakt. Waarschijnlijk zitten er nog steeds gaten in de muur, haha. Ik zag het doel gewoon niet.”

Schieten met een pieptoon
Maar toen Schuurmans en de mensen van Hedilo zich er wat meer in gingen verdiepen kregen ze weet van een systeem waarmee de meeste blinden en slechtzienden schieten. Een felle lamp staat gericht op het kaartje dat als doel dient, met het middelpunt van het licht precies op de roos gericht. Het geweer van Schuurmans detecteert de hoeveelheid licht en zet het om naar een pieptoon. Hoe meer licht, hoe hoger de toon. ‘Patrick schiet met zijn oren’, zeggen ze bij Hedilo niet voor niets. Na het eerste schot op die manier was hij meteen verkocht. “Ik zou het schieten echt niet kunnen missen. Het is gewoon een prachtige sport om te doen.”

Bron: http://www.bd.nl 

Plaats reactie