Dorpsnieuws

downloadStreekproductenboerderij De Heische Hoeve in het Brabantse Loosbroek heeft deze week een primeur: De eerste energieleverende wijngaard van Nederland is daar afgelopen week opgeleverd.

Onder de 600 aangeplante wijnstokken van de Johanniterdruif is meer dan 2 kilometer slang uitgelegd voor een horizontale variant van warmte-koude opslag. Per strekkende meter kan op die manier zo’n 9 Watt energie opgewekt worden, waarmee de wijngaard tevens als een grote collector functioneert die duurzame energie kan leveren voor de verwarming of koeling van de 3 zalen en 26 hotelkamers van de boerderij met behulp van een warmtepomp.

De investering in de energieleverende wijngaard is onderdeel van de ambitie van het bedrijf om eind 2016 volledige energieneutraal te worden. Naast warmte-koude opslag is geïnvesteerd in 400 zonnepanelen voor elektriciteit, vloerverwarming, zonneboilers en het bedrijf beschikt al enige jaren over een houtgestookte CV-installatie die op snoeihout uit de kersenboomgaard van de boerderij kan draaien. De Heische Hoeve investeert dit jaar ruim 300.000 euro in de verduurzaming van het bedrijf. Zo’n 125.000 euro daarvan is afgelopen week via crowdfunding gerealiseerd. De belangstelling van investeerders was overweldigend: binnen 8 minuten was de lening vol getekend.

/ / / / / / / / / / / /

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen