Dorpsnieuws

tuinbeelden bij_kasteel_HeeswijkTwaalf fraai afgewerkte marmeren tuinbeelden sieren de prachtige binnentuin van kasteel Heeswijk, welke is ontworpen door de beroemde architect Lodewijk Copijn. De twaalf figuren beelden goden, allegorieën en andere mythische personages uit. Ze stammen uit de 18e eeuw. Hun witte gestalten maken de Copijntuin tot een bijna Italiaans lusthof.

DE TUINBEELDEN HEBBEN TE LIJDEN ONDER HET ONGUNSTIGE NEDERLANDS KLIMAAT

Het Nederlandse klimaat is echter niet zo gunstig voor de conditie van de beelden; het marmer is namelijk poreus. Na elke regenbui vinden mossen en algen dan een vochtige en groeizame ondergrond. En in wintertijd dreigt met de vorst door ijsvorming het stukvriezen van deze kunstwerken. Reden om ieder jaar met een stoomreiniger de beelden minutieus te behandelen en zes maanden per jaar de beelden te hullen in winterdichte tenten. Mooi? Nee, dat niet. Maar wel een noodzaak.

EEN OPLOSSING MET EEN DUBBEL VOORDEEL

De antieke tuinbeelden verdienen een veiliger plaats. Zij passen beter in de kasteelgebouwen en komen dan in alle seizoenen goed tot hun recht. In de tuin willen we dan weerbestendige replica’s plaatsen, volgens de nieuwste technieken vervaardigd op basis van marmer. Dan zijn ook de tenten niet meer nodig en is de Copijntuin het gehele jaar een pronkstuk binnen het kasteelcomplex. Zo ’n natuurgetrouwe replica kost € 4.000,– per stuk.

IEDER EEN MONUMENT

Wij nodigen u uit om een beeld te adopteren. U zelf, of in gezelschap, kunt een beeld in de tuin op uw naam zetten of op naam van iemand die u lief is. De donatie is fiscaal aftrekbaar volgens de Geefwet (wij kunnen u hierover nader informeren). Een stijlvol naambordje hoort hier natuurlijk bij, plus een driejaars abonnement waarmee u vrij toegang heeft tot het kasteel en de voordelen van de Vrienden.

MEER INFORMATIE EN AANMELDING

Directie Kasteel Heeswijk, Luc Eekhout
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T: 0413-292024

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen