Dorpsnieuws

SlagerGevaar voor voedselveiligheid'

Twee broers uit Heeswijk-Dinther hebben een taakstraf van 240 uur gekregen voor het vervalsen van paardenpaspoorten. Dat bepaalde het gerechtshof in Den Bosch dinsdag na hoger beroep. De broers moeten een jaar de cel in als ze opnieuw de fout ingaan.

Van de acht vervalste paardenpaspoorten werden er vijf met een paard aangeboden aan een slachterij in Den Dungen. Met het aanbieden van de foutieve informatie werkten de broers van 36 en 41 jaar oud volgens het gerechtshof mee aan het misleiden van consumenten.

Oorsprong vlees moeilijk traceerbaar
Bovendien zorgden de broers, Bas en Roel van den B., ervoor dat de oorsprong van het vlees moeilijker te traceren was. Dit nam het gerechtshof ze zeer kwalijk, omdat bij twee paarden werd vastgesteld dat de dieren niet geschikt waren voor menselijke consumptie.

"Van de overige paarden kan dat door de vervalsingen niet of moeilijk meer worden vastgesteld. Dit levert een reëel gevaar op voor de voedselveiligheid en daarmee voor de volksgezondheid", aldus het gerechtshof. Het vlees werd aan een Italiaanse koper verkocht en is zo hoogstwaarschijnlijk in de voedselketen terechtgekomen.

Hogere straf bij rechtbank
Eerder gaf de rechtbank Oost-Brabant de broers een hogere straf. De rechter veroordeelde ze toen tot gevangenisstraffen van een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Ook kreeg hun bedrijf een geldboete van 60.000 euro.

 

Bron:  http://www.omroepbrabant.nl/ 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen