Dorpsnieuws

Ellen Neelen_Progressief_BernhezeWaarschijnlijk heeft u er al iets over gehoord of gelezen. Het RIVM (Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu) heeft een uitgebreid onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijke gezondheidseffecten van het wonen in de buurt van veehouderijen. Dit onderzoek is uitgevoerd in het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg.

Dit is een dichtbevolkt gebied met veel veehouderijen. De resultaten zijn verontrustend.

Uit het onderzoek komen aanwijzingen naar voren dat het wonen in de buurt van veehouderijen een nadelig effect heeft op de longfunctie. Rond kippenstallen komen meer longontstekingen voor. De luchtkwaliteit rond veebedrijven is aantoonbaar slechter. Het is duidelijk dat daar meer gifstoffen van bacteriën en fijnstof in de lucht voorkomen. Er zijn sterke aanwijzingen dat fijnstof mensen gevoeliger maken voor infecties waardoor longontstekingen mogelijk vaker voorkomen. Om meer inzicht te krijgen in de relatie tussen veehouderijen en gezondheid zijn verschillende vervolgonderzoeken gestart.

In onze gemeente hebben wij een groot buitengebied met veel veehouderijen. We willen ook graag een leefbare gemeente waar het goed is om te wonen en te recreëren. Dat betekent dat we moeten nadenken over een goede balans tussen veehouderijen en gezondheid.

Het zal u niet verbazen dat Progressief Bernheze gezondheid een belangrijk thema vindt. Dat zal iedereen wel vinden. Maar als het gaat over de balans tussen veehouderijen en gezondheid vinden wij dat gezondheid toch meer gewicht in de schaal legt. Bij nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied zullen wij hier aandacht voor blijven vragen.

Ellen Neelen, commissielid Progressief Bernheze

Reageren?: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen